Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Hakkari, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi, Ankara ve Van’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ocak 2024
  • 23:30

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 781’inci hafta eylemini Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenledi.

Eylemde İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz’ın ardından konuşma yapan Ali Rıza Demirtaş, 25 Ocak 2001’de Silopi Jandarma Komutanlığı’na giden ve sonrasında kendilerinden haber alınamayan Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için adalet talep etti.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Hakkari

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 107. hafta eylemini Yüksekova Sanat Sokağı’nda düzenledi. Eylemde basın metnini İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu. Bu haftaki eylemde Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Tiyarê köyünde 5 Mayıs 1994 tarihinde 46 yaşındaki iki çocuk babası Enter Özdemir’in gözaltına alınıp kaybedilmesine dair adalet talebinde bulunuldu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 617. hafta eylemini Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Eylemde basın metnini okuyan Sinan İslam Gegin, 25 Ocak 2001'de Şırnak'ta gözaltında kaybedilen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz için adalet talep etti. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi üyeleri Konak eski Sümerbank önünde eylem yaptı. İslam Arpat’ın basın metnini okuduğu eylemde de Tanış ve Deniz için adalet istendi.

Van

İHD Van Şubesi Cezaevi Komisyonu, dernek binası önünde eylem düzenledi. Eylemde Van T Tipi Cezaevi’nde bulunan 80 yaşındaki ağır hasta tutsak Hanife Arslan’ın serbest bırakılması istendi. Eylemde basın metnini, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Salih Coşkun okudu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 490. hafta eylemini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Basın metnini İHD MYK üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu. 

Çevirmen, Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Devrim Ayık’ın durumunu aktardı ve tedavisinin engellendiğini belirterek serbest bırakılmasını istedi.