Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kayıplar için adalet talep edildi. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ocak 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları eyleminin 780. haftasını Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta, Çınar'da 14 Ocak 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Ömer Öner ve Nuri Dayan'ın failleri soruldu. Eylemde ilk sözü İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz alarak geçmişle yüzleşme çağrısı yaptı. Ardından kayıp Ömer Öner’in eşi Nezire Baran ise Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Eşim, 30 yıldır kayıp. Bu acıyı hiç unutmadık. Bir tek talebimiz var, mezarlarının olmasını istiyoruz. Bunu yapanlara hakkımızı helal etmiyoruz.”

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Berfin Elçi basın metnini okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 616. hafta eylemini Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Basın metnini okuyan Yunus Bağış, 31 Ocak 1995'te Batman'ın Kozluk ilçesi, Zediya mezrasında gözaltına alınan ve kaybedilen Mehmet Şirin Maltu için adalet istedi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 106. hafta eylemini şube binası önünde basın açıklaması yaparak gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 17 Ocak 1996 tarihinde evinden çıkan ve gözaltına alındıktan sonra 21 Şubat 1996 yılında işkence edilerek 7 kurşunla katledilen Abdullah Canan için adalet istendi.

Eylemde ilk olarak konuşan İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sözlerine ilişkin “Devlet bile bile failleri korumaya devam ediyor. Bütün faili meçhul cinayetlerdeki ailelerin çocuklarının ahında boğulacaksınız. Burada toplanan tüm insanlar bir intikam amaçlı değil, adaletin sağlanması ve faillerin bulunması için burada” dedi. Eylemde basın metnini Abdullah Canan'ın oğlu Avukat Tayyüp Canan okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi.

İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta mahpus Mahmut Badur’un durumuna dikkat çekildi.

Basın metninin Kürtçesini İHD İzmir Şube Eş Başkanı Zilan Gümüş okurken, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi Ahmet Çiçek okudu. Tek başına yaşamını idame ettirmekte zorlanan Badur’un 31 yıl sonra şartlı tahliye süresi dolmasına rağmen tahliyesinin 6 ay ertelendiğini belirten açıklama Badur ve ağır hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle bitirildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 489. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta yüzde 96 engelli raporu bulunmasına rağmen hapiste tutularak, tedavisi engellenen 82 yaşındaki Fahrettin Keleş’in serbest bırakılması istendi. Eylemde basın metnini okuyan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş sözcüsü Nuray Çevirmen, Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan ağır hasta tutsak Fahrettin Keleş’in serbest bırakılmasını istedi.