Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Hakkari ve Batman’da gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara ve İzmir’de hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Aralık 2023
  • 23:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 773’üncü hafta eylemini Bağlar Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Eylemde ilk olarak Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren söz aldı. Kayıp yakınlarının verdipi mücadeleyi anlatan Eren kayıp yakınlarını ve Cumartesi İnsanlarını selamladı.

Ardından konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba kayıp yakınlarının her zaman yanında olacaklarını belirtti. İHD Diyarbakır Şube Kayıp Komisyon üyesi Berfin Elçi, 1994’te gözaltına alınarak kaybedilen Hasan Esenboğa için adalet talep eden basın metnini okudu. Konuşmaların ardından 1 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Şemdinli’deki Ormancık mezrasında 1994 yılının Temmuz ayında Jandarma tarafından kaybedilen Hayrullah Öztürk'ün akıbeti soruldu.

Eylemde ilk söz alan İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, “Hakkari bölgesinde 2015 yılında 99'uncu oturumunda ara verilmişti, bugün 100'üncü oturumumuzu gerçekleştirmek için buradayız" dedi.

Eylemde basın metnini, İHD Hakkari Şube Sekreteri Pınar Şen Zengin okudu.

Açıklamanın ardından 1 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları gözaltında kayıplar eyleminin 610. hafta eylemini Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde  yaptı. Eylemde basın metnini İHD Şube Sekreteri Rezan Baytar okudu. Bu hafta Şırnak'ın Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015'te katledilen 57 yaşındaki Taybet İnan için asalet talep eildi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 483. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi.

Eylemde basın metnini İHD Şube üyesi Sevil Turgut okudu.Bu haftaki eylemde Sakarya Ferizli Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan 75 yaşındaki Mehmet Bayram’ın serbest bırakılması istendi.

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu 280. eylemini Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. Bu haftaki eylemde İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan hasta tutsak Abdülbari Yıldırım'ın serbest bırakılması istendi. Basın metninin Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise İHD yöneticisi İslam Arpat okudu. Yıldırım'ın 15 Kasım'da tahliye edilmesi beklenirken, "Pişmanlık" dayatması ile infazının 6 ay ertelendiğine dikkat çekilen açıklama Yıldırım’ın serbest bırakılması talebiyle bitirildi.