Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Aralık 2023
  • 21:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 775. hafta eylemlerini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde Çukurca’da 29 Aralık 1984 tarihinde gözaltında  kaybedilen Mustafa Erdal’ın failleri soruldu. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz katliamları hatırlatarak, yüzleşme çağrısı yaptı ve adalet istedi.

Ardından basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Avukat Berfin Elçi okudu. Elçi’nin ardından kayıp Mustafa Erdal’ın ağabeyi Kemal Erdal konuştu.

Konuşmaların ardından 1 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi Üyeleri ve Kayıp yakınları 612. hafta eylemini Gülistan Caddesi İnsan Hakları önünde gerçekleştirdi. Bu hafta 23 Aralık 1980 tarihinde Kars’ta gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Mahmut Kaya’nın akıbeti soruldu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Hakkari İHD Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları şube binası önünde düzenledikleri eylemde Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay’ın akıbetini sordu. İHD Hakkari Şubesi sosyal medya hesabından eylemin fotoğraflarıyla birlikte şu mesajı paylaştı:

“Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın şiarıyla

102. Hafta da Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay’ın akıbetini sorduk.”

İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan yüzde 68 engelli hasta tutsak Salman Yıldız’ın serbest bırakılmasını istedi.

Basın metnini okuyan İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Ali Aydın şunları söyledi:

“Yıldız’ın yüzde 68 engelli raporu bulunmaktadır. Tek başına kişisel bakımını dahi yapmakta zorlandığı halde tek başına tutulan Yıldız’ın sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır.”

Hapishanede tedavisinin engellendiğini belirten Aydın, Yıldız’ın serbest bırakılmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 485. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde basın metnin okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesinde 28 yıldır tutuklu bulunan hasta tutsak Resul Kocatürk’ün serbest bırakılmasını istedi.

Pek çok sakatlığının ve iç hastalığının olduğu bilgisini veren Yazmacı, Kocatürk’ün tedavi ve yaşam hakkı için serbest bırakılmasını istedi.