Gözaltında kayıp ve hasta tutsak eylemleri

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara’da hasta tutsağın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Aralık 2023
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 775. hafta eylemini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta eylemde, Lice'de 8 Aralık 1996’da gözaltında kaybedilen Mahmut Önerarı’nın failleri soruldu. Eylemde İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yakup Güven’in konuşmasının ardından basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali İhsan Demirtaş okudu. Açıklamanın ardından 1 dakika oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 611. hafta eylemini Gülistan Caddesi İnsan Hakları anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Aksaray’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan “İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 101. hafta “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eylemini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde Abdül Kerim Yurtseven için adalet istendi.

İHD İzmir Şubesi üyeleri Konak Eski Sümerbank önünde gözaltında kayıp eylemini yaptı. Eylemde İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet talep edildi. İHD İzmir Şube sosyal medya sayfasında eylem üzerine şu ifadeler paylaşıldı: “Kaç yıl geçerse geçsin İbrahim Demir ve Agit Akipa için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, failler yargılansın demekten vazgeçmeyeceğiz. Çiqas sal jî derbas bibin, em ê ji bo hemû windahiyên xwe ji bo Îbrahîm Demîr û Agit Akipa edaletê û darizandina kiryaran ranewestînin.”

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 484. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü  Nuray Çevirmen yaptı. Eylemde Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Mehmet Salih Filiz’in artık sıvı mamayla beslendiği belirtilerek yaşam hakkı için serbest bırakılması istendi.