Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman; Hakkari ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Aralık 2023
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ile kayıp yakınları 777. hafta eylemini Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Bu haftaki eylemde 26 Aralık 1997’de Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Özdemir’in akıbeti soruldu. 

Eylemde ilk söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz 2024’te insan hakları ihlallerinin son Basın metnini İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Berfin Elçi okuduktan sonra 1 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 613. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenler için adalet talep etti. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Yüksekova’da olani Sanat Sokağı’nda 103. hafta eylemini gerçekleştirdi. Eylemde açıklamayı yapan İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, 29 Aralık 1993 tarihinde Bitlis Tatvan’da askerler tarafından gözaltına alınıp ağır işkencelerle katledilen Necmi Çaçan için adalet istedi.

İHD İzmir Şubesi üyeleri Konak Eski Sümerbank önünde eylem düzenledi. Gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci için adalet talep edilen eylem sonrasında İHD İzmir Şubesi sosyal medya sayfasında şu mesajı paylaştı:

“İktidar ve yargı makamlarına, İsmail Bahçeci’nin akıbetini, bedeninin bulunduğu yeri ve bu insanlığa karşı suçun tüm sorumlularını açığa çıkarma görevini yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz!”

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 486. hafta eylemini şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın sağlık sorunları anlatılarak serbest bırakılması istendi.