Gergerlioğlu’ndan hapishanelerle ilgili açıklama

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yazılı açıklama yaparak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini sıraladı ve bakanın yalanını teşhir etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Nisan 2022
  • 22:00

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hapishanelerde işkence ve hak ihlali yok yalanına yazılı bir açıklama yaparak yanıt verdi.

Hapishanelerin kapasitesi üzerinde, Gergerlioğlu yaptığı açıklamada şunları dedi:

90 bin kişi de şu anda izinde olmasına rağmen 50 bin fazla mahpus görünüyor, cezaevleri ağzına kadar dolu ve bundan dolayı ağır ihlaller oluyor, en başta sağlık hakkı ihlalleri oluyor” dedi.

Bozdağ’ın bakan olduğu 29 Ocak’tan beri 175 soru önergesi verdiğini belirten Gergerlioğlu “bana verdiği cevap sayısı 0. İnsanın bir yüzü kızarır” ifadelerini kullandı.

Hapishanelerde sohbet, spor hakları verilmediğini, şu anda gerçekten hak ihlallerinin zirvede olduğunu belirten Gergerlioğlu çıplak arama saldırısı üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Birçok cezaevinde darp iddiaları var, Kırıkkale Cezaevi’nde kamera görüntülerinin önünde mahpusun kolunu kıran infaz koruma memuru görüntüsü vardı ve örtbas edildi, aradan 3-4 yıl geçti Anayasa Mahkemesi buna ihlal kararı verdi. Kürt mahpuslar çoğunlukla batı illerine gönderiliyor.  İnsanların evlerine en uzak cezaevine gönderilmesi bir kural haline getirilmiş. Çiğdem Çelik Sivas Cezaevi’nden yazmış. ‘22 aydır 2 kızımı göremiyorum’ diyor. Binlerce mahpus yaşlı, anne babasını, eşini çoluk çocuğunu uzun bir süredir görememe durumu ile karşı karşıya. Mahpus yakınları cezaevlerine gidiyor, çıplak aramalara uğruyor, kadınlar çıplak aramaya uğruyor, ped aramalarına uğruyor. Utanç verici, biz bunları soruyoruz tek birine cevap verilmiyor.”

Açıklamada hasta mahpuslara ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Kelepçeli muayene olmak istemediği için aylardır hastaneye gidemeyen veya hastaneye gittiği zaman doktor odasından darp edilerek çıkarılan insanlar var. Hasta mahpuslar cezaevlerinde ölüyor. Nusret Muğla 86 yaşında bir hasta mahpus, ATK işlemleri gecikti, İzmir Cezaevi’nde öldü. Yusuf Bekmezci, ATK bile ona rapor verdi, fakat savcılık tarafından engellendiği için mahpusken hayatını kaybetti. Ayşe Özdoğan çok yakından takip ettiğim bir hasta mahpus, çok ağır 4. evre kanser hastası, defalarca başvurular sonucunda ancak infaz erteleme alabildi. Mehtap Şentürk Sincan Kadın Cezaevi’nde bir MS hastası, yüzde 85 engelli felçli bir hasta. Şu anda da Sincan Cezaevi’nde hastane koğuşunda annesi başında durmak zorunda, başvurular yapılıyor halen infaz erteleme verilmiyor. Nesrin Gençosman gencecik, 30 yaşında bir öğretmen, sağlık hakkı ihlali yaşadığı için 4 yıldır soruyoruz.”

Polisin hapishanede itirafçılık dayatma örneklerine yer veren Gergerlioğlu Abdullah Boran’ın yatağa kelepçeli olarak yaşamını yitirdiğini vurguladı.

Hapishanelerde gerçekleşen şüpheli ölümlere değinen Gergerlioğlu soru önergelerine yanıt istedi:

“175 tane soru önergesi sormuşum Bozdağ, o tür iftarlarda atıp tutacağına, benim soru önergelerime cevap ver. Kimsenin bilmediği bilgi belgeyi sunamadığı yerde böyle boş boş konuşmak kolay. Ben net, bilgi, belge, raporlarla konuşuyorum. Niye raporları engelliyorsunuz? Niye raporlara cevap veremiyorsunuz.”