İzmir’de Newroz coşkuyla kutlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda Newroz kutlaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2022
  • 21:30

İzmir'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda Newroz kutlaması yapıldı. 

Gündoğdu Meydanı’na hem Kürtçe hem Türkçe pankartlar asıldı. "Şimdi kazanma zamanı!", "Newroz piroz be!" pankartlarının yanı sıra, HDP İzmir İl Binası'na yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları da alanın her yanında yer aldı. BDSP alanda "Yaşasın Newroz! Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği!" pankartının yanı sıra BDSP flamaları ile katıldı. 

İzmir Newroz’una soğuk havaya rağmen on binden fazla insan katıldı. Saat 13.00’de başlayan program özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Programın devamında tertip komitesi kürsüden tek tek söz alarak kitleyi selamladı, mücadele mesajları verdi. Daha sonra Deniz Poyraz İn annesi ve barış anneleri kürsüden kitleyi selamladılar. 

Kutlamalarda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Newroz meydanlarının faşizme korku, dosta umut verdiğini söyledi. “Kürt halkı özgür olmadan emekçi milyonlar, emekçi Türk halkının da özgür olamayacağını” Çepni konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Meydanları dolduran milyonların mesajı, halk iktidarıdır. Kendi yolumuzu inşa etmektir. Demokrasi, devrim ve sosyalizm güçlerinin görevi durumu analiz etmek değil, değiştirmektir. İşte bizler, bu meydanları dolduran bizler, durumu değiştiriyoruz. Yeni yaşamı kurmak için yürüyoruz. Demokrasi, özgürlük ve sosyalizm diyerek yürüyoruz, örgütleniyoruz. Tüm oyunları bozan sizin onurlu duruşunuzdur. Sarayı krize sokan AKP eskileri ya da müesses nizam değildir, bizim devrimci duruşumuzdur, faşizme karşı mücadelemizdir. Newroz isyandır, özgürlüktür.” 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ise bir avuç bezirganın Türkiye halklarına dünyayı dar etmeye çalıştığını söyledi. Çiçek, "Bu dünya sizin değil, bu dünya halkların, Alevilerin, Sünnilerin, doğanın, emeği ile dünyayı var edenlerin, kadınların, gençlerin dünyası. Selam olsun sizlere. Savaş, zulüm dönemlerinden geçiyoruz. Halen bugün Ortadoğu'yu savaş cehennemine çevirmek isteyenler var" dedi. Savaş siyasetinin Türkiye ve Kürdistan halklarının mücadelesini engelleyemeyeceğini ifade eden Çiçek, "Biz savaştan değil barıştan tarafız” diye konuştu ve AKP-MHP iktidarını eleştirdi. 

Savaşın göç dalgasına neden olduğunu belirten Çiçek şöyle devam etti: 

"Türkiye'de savaş gerçeği ile yüzleşmeyen, Kürt meselesiyle yüzleşmeyen hiçbir güç emek, kadın, gençlik mücadelesiyle yüzleşemez. Bugüne kadar direnerek geldik. Diz çökmedik, bundan sonrada diz çökmeyeceğiz… Bizim ne millet ne de cumhur ittifakının sofrasında gözümüz var. Bizim soframız güneşin sofrasıdır. Hrant Dinklerin, Kemal Kurkut'un, Tahir Elçi'nin, Deniz Poyraz'ın sofrasıdır. Asla diz çökmeyeceğiz. Demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Üçüncü yola inanıyoruz. Üçüncü yol sizlersiniz. Yolumuz demokratik cumhuriyetin yoludur. Yaşasın Newroz!”

Newroz kutlamaları sanatçı Mervan Tan'ın konseri ve halaylar ile devam etti.