Toplumunun gündeminin önemli kısmını kapsayan ve kendi içerisinde milyonlar döndüren futbol sadece bir oyun değildir. Futbol sermaye sınıfının gelir kaynağıdır aynı zamanda. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar açlıktan ölürken, endüstriyel futbol piyasasında bir oyuncu için milyonlar dönüyor. Peki, endüstriyel futbol ne demektir.
Futbolun bir pazar halini alması, oyuncuların giydikleri forma için oynaması, en çok parası olan taraftarların maçı en iyi yerlerde izlemesi, bir oyuncunun bir takımdan başka bir takıma transfer olurken milyon dolarlar harcanması anlamına geliyor. Yani tamamen kapitalist düzenin içine aldığı bir piyasaya dönüşmüş durumda futbol.
Kapitalizm alt sınıflardan insanları nasıl etkisi altına alabileceğini çok iyi biliyor. İnsanların en büyük zevklerinden biri olan sporu, insanları uyutmak için kullanıyor. Oyuncular, takımlar, yönetimler kendi içerisinde milyarları çevirirken, biz ise benim takım senin takım kavgası ediyoruz. Oysaki endüstriyel futbol, kapitalizmin en büyük yatırım yaptığı ve insanları uyuşturmak için kullandığı bir araç sadece.
Bizler zevklerimiz için bu oyuna alet olmayacağız. Tabii ki futbol hobilerimizden biri olabilir ama asla endüstriyel halini savunmayacağız. Kapitalizmi yok ederken endüstriyel futbolu da tarihin tozlu raflarına gömeceğiz. Futbolun “borsada değil arsada güzel“ olduğunu unutmayalım. Futboldan daha öncelikli görevlerimiz olduğunu bir an için olsun aklımızdan çıkartmayalım.
Ekim Eylem