“Evvel Temmuz" Festivali sürüyor

Arap Alevilerinin kültürel mirası olan "Evvel Temmuz", bu sene de söyleşiler ve festivaller ile kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2021
  • 08:52

"Evvel Temmuz" çok tanrılı dinler dönemine kadar uzanan 4 bin yıllık bir geçmişe dayanan bir gelenektir. Çok tanrılı dinler döneminde hasat zamanının, bereketin ve bolluğun kutlandığı, bir sonraki hasat döneminin de bereketli geçmesi için, inanışa göre bereket tanrısı Temmuz’a kurbanların adandığı bu gelenek, tek tanrılı dinlerin ortaya çıkmasıyla birlikte Arap Alevileri tarafından günümüze dek sürdürülmüştür. Özellikle ’80 darbesinin ardından Arap Alevi halkına dayatılan asimilasyon ve baskı politikaları sonucunda, kendi dillerini, kültürlerini ve kimliklerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla bu gelenek 2000 yılından bu yana Antakya’nın Samandağ ilçesinde her sene çeşitli söyleşi ve festivallerle sürdürülüyor.

Geçtiğimiz sene pandemiden kaynaklı Evvel Temmuz Festivali, online yapılan etkinlikler ile kutlanmıştı. Bu sene ise çeşitli etkinlik, söyleşi ve konserler ile 3 günlük hazırlanan programla kutlandı. 12 Temmuz günü başlayan panellerde İstanbul Sözleşmesi, demokrasi, sağlık ve eğitim gibi konular konuşuldu.

Programın ilk günü, 17.30’da HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Mor Dayanışma’dan Cemile Baklacı ve Kadın Emeği Kolektifi’nden Özge Göncü’nün katılımıyla “İstanbul Sözleşmesi ve kadın mücadelesi” konulu panel düzenlendi. Akşam saat 20.30’da ise festival kapsamında Cevdet Bağca, Kadir Çat ve Yaşar Nalbant konser verdi.

13 Temmuz gününde, saat 17.30’da “Türkiye Siyaseti ve Demokratik Zeminin İnşası” konulu panel gerçekleşti. Panele HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ve TİP Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu katıldı. Akşam ise Nihat Mugil, Grup Ortaya Karışık ve Menekşe-Kardelen Özdemir konser verdi.

Festivalin 3. ve son günü ise saat 17.30’da Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Karadeniz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve TTB 2. Başkanı Ali İhsan Öktem’in katılımıyla “Siyasal İktidarın Sağlık, Eğitim Politikaları ve Mücadele Olanakları” konulu panel düzenlendi. Festivalin kapanışı ise İlkay Akkaya, Rozanna ve Imhammed Menne’nin konseriyle oldu.