Eğitimde Covid-19 vakaları: “Aşılar tamamlansın”

Eğitim Sen, 12-18 Nisan tarihlerinde okullarda tespit edilen Covid-19 vakalarını açıkladı ve eğitimcilerin aşılanma sürecinin hızlandırılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Nisan 2021
  • 23:19

Eğitim Sen, 12-18 Nisan tarihlerinde okullarda tespit edilen Covid-19 vakalarını açıkladı.

Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, son bir haftada okullarda görülen vaka sayıları paylaşıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yüz yüze eğitime ara verilme kararının alındığı 12-18 Nisan haftasında ne yazık ki 7 eğitim emekçisini kaybettik. Her biri bir değer, bir can olan bu eğitim emekçilerinin yakınlarına ve eğitim camiasına baş sağlığı diliyoruz. 2 Mart’tan bu yana tutmuş olduğumuz kayıtlara göre, salgın nedeniyle yaşamını yitiren eğitim emekçilerinin sayısı 31’i bulmuştur. 12-18 Nisan haftasında pozitif ve temaslı olan öğretmen sayısı 783 olmuştur. Bu öğretmenlerin % 3’ü anaokulu, % 40’ı ilkokul, % 28’i ortaokul ve % 25’i lise öğretmenidir. Pozitif ve temaslı olan öğrenci sayısı 1.367’dir. Bu öğrencilerin % 2’si anaokulu, % 30’u ilkokul, % 28’i ortaokul, % 38’ilise öğrencisidir. Yardımcı-hizmetli ve personel sayısı ise 131’dir. Bu rakamlar sadece 38 ilden gelen rakamların toplamıdır. Bu kısıtlı sayılar bile ne kadar ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.”

Açıklamada, yeteri kadar önlem alınmadan yüz yüze eğitime geçilmesinin vaka sayısının artmasına neden olduğu vurgulanırken devamında şunlar ifade edildi:

“En öncelikli tedbirleri hayata geçirmeden, artık normalleşmişiz gibi yüz yüze eğitim kararı alıp öğrenci ve öğretmenleri okula çağırmanın sonuçları ağır olmuştur. Salgının yayılım hızı dikkate alındığında, bir yıla yakın süren uzaktan eğitim sürecinde ekonomik, sosyal, psikolojik ve fiziki hazırlıklar tamamlanabilecekken, tüm uyarı ve önerilerimize rağmen bu tedbirler alınmamıştır. Yüz yüze eğitime geçmeden önce eğitim alanı aşı takviminde öncelikli sırada planlanmış olsaydı ne vakalar ve vefatlar bu düzeyde olurdu ne de yüz yüze eğitime ara verilmek zorunda kalınırdı. Şimdi dönüp dolaşıp yine başa gelinmiştir. Çok daha ağır bir salgın süreciyle karşı karşıya olmamız, mutasyonlu virüsün çocuk ve gençlerde de ağır etkide bulunması, bir hatayı daha kaldıramayacaktır.”

MEB’in sürece bakış açısını değiştirmesinin bir zorunluluk haline geldiğini belirten Eğitim Sen, son olarak şunları ifade etti:

“Eğitim Sen, üyesi olsun olmasın tüm eğitim emekçilerinin taleplerinin savunucusudur. Salgın döneminde sağlıklı ve güvenli bir eğitim için tüm eğitim emekçilerinin “hemen şimdi aşı” talebinin mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz. Bu çabamız aynı zamanda öğrencilerimizin bir an önce yüz yüze eğitime geçmesi ve eğitimde yaşanan kaybı en aza indirmeye dönük bir çaba olarak görülmelidir.”