“Parasız eğitim, özerk-demokratik üniversite!”

KYK düzenlemesi üzerine Devrimci Gençlik Birliği “Parasız eğitim, özerk- demokratik üniversite” talebini yineledi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 10 Nisan 2021
  • 17:18

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapıldı. Yeni alınan kararlar 9 Nisan'da Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, öğrencilerin yurtta kalabilmesi için "Cumhurbaşkanına hakaret etme suçundan mahkum olmamak" şartı aranacak. Ya da öğrenci yurtta kalıyorken “Cumhurbaşkanına hakaretten” ceza alırsa yurt ile olan ilişkisi kesilecek.

Devrimci Gençlik Birliği yaptığı açıklama ile “Parasız eğitim haktır” talebini yineledi. DGB “Ücretsiz barınma haktır” dediği açıklamada öğrenciler için hayati önem taşıyan barınma, yemek, ulaşım, eğitim materyallerine erişimin, her öğrenci için birer hak olduğunu ve satılamayacağını vurguladı. Yapılan değişikliğin “AKP’ye uygun itaatkâr bir nesil yetiştirmenin bir adımı” olarak değerlendirilen açıklamanın devamında ise şunlar belirtildi:

“Nitelikli, sağlıklı, güvenli ve ücretsiz barınma ihtiyacı büyük bir problemken, KYK yurtlarında aranan şartların iktidarın gerici ve baskıcı ideolojisine göre düzenlenmesiyle öğrencilerin hakları tümden ellerinden alınmaktadır. Devlet yurtlarında kontenjan, fahiş ücretlendirme, temizlik ve beslenme gibi yakıcı sorunlar yerli yerinde duruyor.  Yapılan bu yönetmelik değişiklikleri ise bu sorunların yanında gençliğe dönük bir başka saldırı olarak karşımıza çıkıyor.  Bu saldırının amacı, dinci gerici ideolojinin yarattığı itaatkâr ve biat kâr olmayan muhalif, devrimci ve ilerici öğrencileri üniversitelerden uzaklaştırmak, sindirmektir!

Barınma ihtiyacı en temel ve insani haktır.  Üstelik eğitim hakkının kullanılabilmesi için en önemli ihtiyaçlardan biridir! Pandemi öncesinde açıklanan verilere göre son beş yılda bir milyon yüz bin arkadaşımız üniversite eğitimini bırakmak zorunda kalmıştır. Eğitim hakkımızın gaspı pandemi ile daha da derinleşmiştir. Bunun en büyük nedenlerinden biri bir hak olan eğitim hakkımızın sermaye devleti tarafından her geçen gün yok sayılmasıdır. Eğitim hakkımızdan vazgeçmiyoruz!

Ücretsiz, nitelikli, eşit koşullarda barınma haktır. Baskı ve yasak yöntemleri ile gençliği susturabileceklerini, sindirebileceklerini sanıyorlar. Ancak yanılıyorlar.  Gençlik, bu düzenin çürümüşlüğünü teşhir etmeye ve düzeni değiştirme mücadelesini dur durak bilmeden yükseltmeye devam edecektir. Hiçbir yönetmelik ve saldırı bizleri yıldıramaz!”