Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) okullarda yaşanan sorunlara ilişkin genel merkez binasında açıklama düzenledi. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden en çok çocukların etkilendiği belirtilen açıklamada, eğitimde eşitsizliğin devasa boyutlara ulaştığı kaydedildi.
Veli-Der Sözcüsü Seval Keleş, asgari ücretle geçinen ailelerin eğitim masraflarını karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.
Keleş, konuşmasında eğitimde sınav sisteminin yarattığı eşitsizliğin derinleşmesine; yoksulluğun artışı, eğitimin parasallaşması ve eşitsizliğin derinleşmesi sonucunda okul terklerinin artmasına; kamusal eğitimi güçlendirmek yerine “paran kadar eğitim” anlayışına geçilmesine değindi.
Seval Keleş, eğitimde yaşanan sorunlara yönelik acil talepleri şu şekilde sıraladı:
“-Öncelik çocuklarımız olmalıdır. Kamu kaynakları çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır. Eğitime yeterli bütçe ayrılmalıdır.
-Yeterli beslenemeyen çocukların fiziksel ve akademik gelişiminde yaşadıkları sorunlar her geçen gün ciddi boyuta ulaşıyor. Beslenme yetersizliği nedeniyle sağlık sorunu yaşayan çocuklarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Tüm okullarda bir an önce yemekhaneler açılmalı, tüm çocuklar için okul yemeği programı başlatılmalıdır. Meyve ve süt ihtiyaçları ara öğünler olarak karşılanmalıdır.
-Ücretsiz sağlıklı ve erişilebilir su olanağı bütün okullarımıza sağlanmalıdır.
-Ulaşım ve barınma kamusal haktır. Ücretsiz karşılanmalıdır.
-MEB, Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışmalar yürütmeli, çocuklarımız senede 2 kez sağlık taramasından geçirilmeli, aileler bilgilendirilmelidir.
-Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüm ailelerin çocuklarına her ay düzenli eğitim desteği verilmelidir.
-Liselerde tercih edilmeyen okul türleri akademik liselere dönüştürülmeli, akademik liselerdeki kontenjanlar artırılmalıdır.
-Örgün eğitim dışına çıkan öğrencilerin okullara dönüşü sağlanmalı, örgün eğitim dışına çıkan öğrencilere eğitim desteği verilmelidir.
-Taşımalı eğitimde yemek ve ulaşım sorununa acilen merkezi ve yerel yönetimler tarafından çözüm yaratılmalıdır. Taşımalı sistemdeki çocukların ulaşım ve beslenmeleri kamu kaynaklarıyla sağlanmalıdır.
-Eğitimdeki eşitsizlik devasa boyuta ulaşmıştır. Özel okullar/yurtlar kamulaştırılmalıdır.
-Eğitim sistemini ve toplumu kendi dünya görüşleri ve ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürmek isteyenlere karşı bizler çocuklarımız için; eşit, kamusal, laik ve bilimsel bir eğitim verilmesini savunuyor, tüm eğitim ve bilim emekçilerini, öğrencilerimizi ve velilerimizi birlikte, omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz.”