Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlandı

Ölüm orucu direnişinin 238. gününde yaşamını yitiren devrimci Avukat Ebru Timtik, bugün Gazi Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ağustos 2020
  • 10:05

Adil yargılanma talebi ile ölüm orucuna başlayan ve direnişinin 238. gününde yaşamını yitiren devrimci Avukat Ebru Timtik, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

27 Ağustos akşamı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi’nde yaşamını yitiren Timtik’in cenazesi, aynı gece savcılık talimatı ile Adli Tıp Kurumu’na kaçırılmıştı. Ebru Timtik’i ve direnişini sahiplenen dostları, yoldaşları ve ilerici-devrimci güçler gece geç saatlere kadar ATK önünde beklemişti.

HHB bu sabah yaptığı açıklama ile Ebru Timtik’in cenaze töreni hakkında bilgi verdi. 

HHB’nin Twitter hesabından paylaştığı bilgi şu şekilde:

“Ebrumuzun cenazesini saat 10.00’da Adli Tıp Kurumu’ndan teslim alacak, 12.00’de İstanbul Barosu önünde anma törenini gerçekleştireceğiz. Tüm halkımızı Adli Tıp Kurumuna, oradan da Taksim İstiklal caddesine İstanbul Barosu önüne çağırıyoruz.”

***

Sabah saatlerinden itibaren Ebru Timtik'in cenazesi için ATK önüne gelenlerin bekleyişi sloganlar eşliğinde devam etti.

Timtik'in cenazesi uzun süre bekletildikten sonra ailesine ve yoldaşlarına verildi.

Avukat Ayşegül Çağatay cenaze töreni ve ATK sürecinde yaşananlar hakkında bilgilendirme yaptı:

Gelişmeler hakkında bilgilendirme yapan Av. Hüseyin Boğatekin ise, devletin İstanbul Barosu önünde yapılacak anma törenini engelleyeceğini sözlü olarak bildirdiğini ifade etti. Boğatekin, buna rağmen avukatlar olarak saat 12.00'de İstanbul Barosu önünde olacaklarını ve Ebru Timtik'i hak ettiği şekilde uğurlayacaklarını belirtti. 

Polis ATK önünde bekleyen kitleye saldırdı ve Ebru Timtik'in cenazesini kaçırdı.

HHB Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Timtik'in cenazesinin Gazi Cemevi'ne getirildiğini duyurdu.

HHB ve diğer avukat örgütlerinin çağırıcısı olduğu anma töreni İstanbul Barosu önünde gerçekleştirildi.

Törende konuşma yapan Avukat Çiğdem Akbulut şunları ifade etti:

"Bir aydır Dr. Sadi Konuk Hastanesinin önünden haykırıyoruz. Hepbizimle olan basın emekçilerimiz vardı. Hep bizimle olan meslektaşlarımız vardı. Hepinizin kalbi belki bizimleydi fakat, keşke bugün buradaki toplanmayı Ebru Timtik görebilseydi. 

Beni yanlış anlamayın, eğer Aytaç'ı yaşatmak istiyorsanız, bugün buradaki hislerinizde samimiyseniz, öyle olduğunuza inanıyoruz, öyle olduğunuzu biliyoruz, bu acıyı Aytaç'ta yaşamayalım. Bu toplamı, bu ilgiyi devam ettirelim ve Aytaç'ı yaşatalım!"

Akbululut, yaptığı konuşmanın artdından ölüm orucu direnişçisi Avukat Aytaç Ünsal'ın mesajını okudu.

Eylemin sonunda kısa bir konuşma yapan Avukat Sinan Zincir, herkesi Gazi Mahallesi'nde yapılacak olan cenaze törenine katılmaya davet etti. Eylem sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle sona erdi.

Ebru Timtik'in cenaze törenine katılmak için Gazi Mahallesi'ne gelen kitle Cemevi'ne alınmadı. Cenaze için gelen kimi otobüsler de polis tarafından engellenerek mahalleye sokulmadı.

Cemevi'ne gelen insanlar tek tek çanta kontrolü yapıldıktan sonra içeri alındı. Gazetecilerin içeriye fotoğraf makinesi sokmasına izin verilmedi.

Gazi Cemevi'ne girenlerin içerideki bekleyişi devam ederken, dışarıdaki polis ablukası da kaldırılmadı. Ablukaya rağmen cenazeye katılmak isteyenler Cemevi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Ebru Timtik'in tabutu avukatlık cübbesi ve kızıl bayrakla sarıldı, üzerine karanfiller konuldu.

Cenaze töreni Gazi Cemevi içerisinde saat 15.00'te başladı.

Ebru Timtik'in cenazesi sloganlar eşliğinde Cemevi'nin avlusuna çıkarıldı. Burada Ebru'nun dostları, yoldaşları ve meslektaşları birer konuşma gerçekleştirdi. Ardından Alevi geleneklerine göre ve Ebru Timtik'in vasiyeti üzerine deyişler eşliğinde törene devam edildi.

Cenaze töreninin devamında Grup Yorum adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada şunlar ifade edildi:

"Ebru abla, gözaltında, emniyette, hapihande daima yanı başımızda olmanın yanı sıra, hayatın her anında şiirleriyle, şarkılarıyla, sobetleriyle hem bir öğretmen, hem bir anne, bir kardeş, bir yoldaş ve bir avukattı. Onun yeri doldurulamaz, evet. Ama onun yerini biz dolduracağız. Ebru abla direnişe ilk başladığında demişti ki, "Grup Yorum'un talepleri kabul edilsin!". Ebru abla bizim için, bütün Anadolu halkları için, bütün haksızlığa uğrayanlar için, adalet için şehit düştü. bizim de ona sözümüz olsun, Helin'e, İbo'ya, Mustafa'ya, Ebru ablaya verdiğimiz sözü tutacağız. Şarkılarımızda, konserlerimizde, çığır açtıkları adalet mücadelemizde onları yaşatmaya devam edeceğiz."

Timtik'i son yolculuğuna uğurlamak için gelen kitle, Cemevi'nin avlusunda sloganlar eşliğinde Grup Yorum'la birlikte marşlar ve şarkılar söylemeye devam etti.

Cemevi'ndeki tören sona erdikten sonra, Ebru Timtik'i toprağa vermek üzere Gazi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı ve Timtik'in cenazesini kaçırdı. Polis saldırısında birçok kişi gözaltına alındı.

İkinci kez polis tarafından kaçırılan Timtik'in cenazesi Gazi Mezarlığı'na getirildi. Tüm engelleme çabalarına rağmen kitle de Gazi Mezarlığı'na gelmeye başladı.

Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlanmak üzere sloganlarla toprağa verildi.

Ebru Timtik'in mezar başında yapılan konuşmada "Ebru Timtik işçilerin, halkın, öğrencilerin, devrimcilerin avukatıydı. Ebru devrimci bir avukattı. Halkın Hukuk Bürosu avukatıydı. HHB mücadelesine devam edecek! O ÇHD yoneticisiydi. ÇHD mücadeleyi sürdürecek!" denildi.

Mezar başında şarkılar, marşlar ve türküler söylenerek yapılan anmanın ardından cenaze töreni sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul