Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) dünya genelinde basın özgürlüğünün durumunu ele aldığı ‘2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni kamuoyuna açıkladı.
180 ülke içerisinde geçen yıl 157. sırada olan Türkiye bu yıl 154. sırada yer aldı. Türkiye’nin üç sıra yükselmesi tutuklu gazeteci sayısındaki gerilemeden kaynaklandı. Bununla birlikte dünya genelinde hala en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu raporda vurgulandı.
Ayrıca Türkiye'de basının özgür olmadığının bir göstergesi olarak internet medyasına yönelik sansürün arttığı belirtilen raporda, Bianet'in verilerine göre 2019’da en az 586 haberin internette sansürlendiği vurgulandı.
Basın özgürlüğünde dördüncü kez yine Norveç listenin başında. Ardından Finlandiya ve Danimarka geliyor. Listenin en sonunda bu yıl Türkmenistan’ın gerisine düşen Kuzey Kore bulunuyor. Türkmenistan’ın ardında Eritre 178., Çin 177. sırada yer alıyor.
Salgın sırasında Çin’in "medya için yeni bir dünya düzeni" uygulamaya çalıştığı öne sürülen raporda, kapitalist dünyada salgın haberlerini sansürlemenin en uç örneği olarak Çin’in olduğu iddia edildi.
RSF Yönetim Kurulu sözcüsü Katja Gloger, listenin pandemi başlamadan önce hazırlandığına dikkat çekerek “Korona pandemisi dünyadaki mevcut baskıcı eğilimleri bir büyüteç gibi bir araya topladı” yorumunu yaptı.
“Yalan haberle mücadele” güzellemesi ile basın özgürlüğünün kısıtlandığına değinilen raporda, Rusya, Hindistan, Filipinler ve Vietnam yönetimleri tarafından kullanılan trol ordularına dikkat çekildi.
Ayrıca raporda ABD ve Brezilya‘da “demokratik seçimlerle” işbaşına gelen devlet başkanlarının kin ve nefreti kışkırttığı belirtildi.
Bununla beraber İspanya, İtalya ve Yunanistan’da da faşist-milliyetçi grupların medyayı doğrudan tehdit ettiği vurgulandı.