“38 davada 64 gazeteci yargılandı”

Press in Arrest eylül ayı basın özgürlüğü raporun göre "en az 7 ilde görülen 38 basın davasında, 20’si kadın en az 64 gazeteci yargılandı."

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ekim 2020
  • 18:15

Press in Arrest eylül ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Rapora göre Eylül ayında haklarında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve en az 376 yıl 11 aydan 970 yıl 10 aya kadar hapis cezası talep edilen 38 davada 64 gazeteci yargılandı.

Hak ihlalleri

Raporda Eylül ayı için şu genel değerlendirmeler yapıldı:

"Bir günde altı gazetecinin yargılandığı da oluyor, bir gazetecinin üç kez hakim karşısına çıktığı da…

Gazeteciler, savunmalarını; tutuklu olarak yargılandıkları cezaevinden, bazı davalarda neredeyse her duruşmada değişen mahkeme heyetlerine karşı, ekranlar ve kameralar (SEGBİS) aracılığı ile yapmak zorunda kalıyor.

Duruşma salonunda savunma yapabilenler ise haklarını; polislerin veya özel güvenlik görevlilerinin gözetiminde arıyor.

Salonlar, Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek basına veya gözlemcilere kapatılıyor.

Tüm bunlar, 'adil yargılanma hakkının ihlali' olarak raporlanıyor."

Eylül ayında basına yönelik yargı saldırıları

Raporda Eylül ayında basına yönelik yargı saldırıları şöyle sıralanıyor:

"*Gazeteciler; haklarında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve en az 376 yıl 11 aydan 970 yıl 10 aya kadar hapis cezası talep edilen davalarda yargılandı.

*3 gazeteci hakkında açılan tazminat davalarında, davacılar, gazetecilerden toplamda 340 bin TL manevi tazminat talep etti.

*6 gazeteci birden farklı davada yargılandı

* Gazeteciler Ahmet Sever ve İnan Kızılkaya hakkında açılan üç ayrı davada; gazeteciler Can Dündar, Aziz Oruç, Erk Acarer ve Zana Bilir Kaya hakkında açılan iki ayrı davada yargılandı.

* Gazetecilerin yargılandığı 38 davadan 21’i ağır ceza mahkemesinde, 13’ü asliye ceza mahkemesinde, 3’ü ise asliye hukuk mahkemesinde görüldü.

*10 gazeteci bu ay ilk kez hakim karşısına çıktı

* Eylül ayında; üç gazetecinin (İsmail Yıldız (Rawin Sterk), Fatih Portakal, İnan Ketenciler) yargılandığı üç davada ilk duruşma görüldü.

*6 gazeteci (Erdal Güven, Semin Sezerer, Onur Emre Yağan, Ali Açar, Can Uğur, Canan Coşkun) ise Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında, koronavirüs pandemisi karşısında alınan önlemler nedeniyle, görülmeden ertelenen duruşmaların ardından ilk kez hakim karşısına çıktı.

*Koronavirüs pandemisi, gazeteci yargılamalarını da etkiledi. 13 gazetecinin yargılandığı 9 davada, gözlemciler; hakimler tarafından “Koronavirüs salgını” gerekçe gösterilerek duruşma salonuna alınmadı. Duruşmalara sadece yargılanan gazeteciler ve avukatları alındı.

*Gazeteci Mustafa Gökkılıç’ın yargılandığı ve kamuoyunda '’MİT Kumpası’ Davası' olarak bilinen davada, mahkeme, ilk duruşmada, yargılamanın; 'kamu güvenliği ve milli güvenliği tehlikeye düşürecek hususların ortaya çıkabileceği' iddiasıyla kapalı olarak yürütülmesine karar vermişti. Karar, Eylül ayında görülen ikinci duruşmada da uygulandı.

Böylece 14 gazetecinin yargılandığı 10 dava, kamunun gözetiminden uzak yürütüldü.

*5 duruşma polis veya güvenlik gözetiminde görüldü

*54 gazeteci Türk Ceza Kanunu, 45 gazeteci Terörle Mücadele Kanunu’nun çeşitli maddeleri uyarınca suçlandı.

*43 gazeteci hakkındaki suçlama ise hem Terörle Mücadele Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu maddelerine göre oluşturuldu.

*7 gazeteci hakkında Türk Ceza Kanunu ve MİT Kanunu maddeleri uyarınca hapis cezası talep edildi.

*1 gazeteci Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca, 1 gazeteci ise Bankacılık Kanunu’nu ihlal ettikleri iddiasıyla yargılandı.

*3 gazeteci, haklarındaki manevi tazminat davalarında yargılandı.

*24 gazeteci ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlaması karşısında savunma yaptı

*21 gazeteci ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlaması ile yargılandı

*15 gazeteci hakkında istenen cezanın arttırılması istenmişti."