İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 805. hafta eyleminde Dünya Kayıplar Günü vesilesiyle kayıplar için adalet istedi.
Saat 12.00’de paylaşılan videoda komisyon üyesi Sebla Arcan’ın sunumuyla ilk sözü Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun aldı. Ardından Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç söz aldı. İki kayıp yakını konuşmalarında “adalet istemekten ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyecekleri” dediler.
Basın metnini Ayşenur Şimşek’in ablası Fatma Şimşek okudu. Birleşmiş Milletler’in (BM) 2011 yılında, 30 Ağustos’u Dünya Kayıplar Günü olarak ilan ettiğini hatırlatan Şimşek devamında şunları ifade etti:
“Gözaltında kaybetme kavramı, hukuki bir terim olarak ‘karmaşık’ gibi görünebilir, ancak gözaltında kaybedilen insanların hikayeleri son derece basittir. Onlar; evlerinden, işyerlerinden, otomobillerinden, otobüslerden, kafelerden, sokaklardan çok sayıda tanığın önünde devletin güvenlik güçleri tarafından zorla alınıp götürüldüler ve bir daha geri dönemediler.
Elbette ki, sadece gözaltında kaybedilenlerin değil, arkalarında bıraktıkları insanların da acı, ızdırap ve bekleyiş yüklü birer hikayesi bulunuyor. Gerçeği öğrenememenin getirdiği belirsizlik, belirsizliğin getirdiği bekleyiş, adalete ulaşamamanın yarattığı derin boşluk kayıp ailelerinin hayatını adeta cehenneme çeviriyor.”
Kayıp yakınları da mağdur
Şimşek devamında, kayıp yakınlarının yaşadıkları üzerine AİHM’in kararını şu şekilde ifade etti:
“Kayıp yakınlarının yaşadıkları AİHM tarafından, sürekli olarak maruz kaldıkları belirsizlik, şüphe ve endişe nedeniyle işkence ve insanlık dışı muameleye maruz bırakılma şeklinde değerlendiriliyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin 21 Temmuz 1983 tarihli Quinteros-Uruguay kararında da kaybedilen şahısların birinci dereceden akrabalarının işkence ve kötü muamele mağduru olarak kabul edilmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir.”
‘Mücadelemizi son fail yargılanana kadar sürdüreceğiz’
Dünya Kayıplar Günü vesilesiyle, cezasızlığa son verilmesini bir kez daha isteyen Şimşek son olarak şu ifadeleri kullandı:
“805. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz; zorla kaybetme bütün insanlığın utancıdır. Bu utancı yeryüzünden silmek için verilen çabanın bir parçası olarak verdiğimiz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. 25 yıldır tüm baskılara rağmen yürüttüğümüz barışçıl direnişimizi son kaybımız bulunana son fail yargılanana kadar sürdüreceğiz.”