İnsan Hakları Haftası eylemleri

İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında İstanbul’da tutsaklara kart gönderilirken, Adana ve Batman’da açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Aralık 2023
  • 23:30

İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tutsaklara kart gönderdi. Batman şubesi ise hapishane önünde açıklama yaptı. Adana’da OHAL döneminde KHK’larla yaratılan mağduriyet protesto edildi.

Adana’da OHAL döneminde KHK’larla yaratılan mağduriyet protesto edildi

KESK, İHD ve KHK Platformu İnsan Hakları Haftası dolayısıyla OHAL döneminde KHK’lerle yaratılan mağduriyete dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Adana, İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasında KHK mağduriyetinin giderilmesi talep edildi.

Basın açıklamasını KHK Platformu Sözcüsü Münir Korkmaz okudu. OHAL KHK’leri ile 250 bin kişinin hukuksuz bir şekilde kamudaki görevlerinden çıkarıldığını belirtilen açıklamada “İnsan hakları haftasında bunu buradan yinelemek istiyoruz. KHK’ler iptal edilecek bizler işlerimize ve özgürlüklerimize geri döneceğiz” denildi.

Rakamlara göre; 138 kişi cezaevinde, 93 kişi intihar ederek, 36 kişi Meriç'ten ve Ege'den geçmeye çalışırken, 103 kişi cezaevlerine ziyarete giderken trafik kazalarında, 19 kişi iş kazasında, 8 kişi gözaltında, 1 kişi mahkemede ve 16 kişinin ise diğer sebeplerle hayatını kaybettiği kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında tutsaklara kart gönderdi.

Kartları postaneden göndermeden önce dernek binası önünde basın açıklaması yapıldı. Düzenlenen eylemde yapılan açıklamada “Unutulmadınız; herkesin doğuştan gelen haklarını onurlandırmaya adanmış bu hafta boyunca düşüncelerimiz sizinle birlikte” ifadelerinin yazıldığı kartların mahpuslara gönderileceği belirtildi. İnsan haklarının özgür ve adil bir şekilde yaşama geçirmek için mücadele vurgulandı. Açıklamanın ardında Taksim Postanesi’ne gidilerek kartlar gönderildi.

İHD Batman şubesi: Tecride ve hak ihlallerine son verilsin

İHD Batman Şubesi İnsan hakları Haftası etkinlikleri kapsamında, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde İHD Şube Yöneticisi Sinan İslam Gegin konuştu.

Gegin konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye hapishanelerinde; mahpuslar hastalık ve diğer nedenlerle yaşamını yitirmeye devam etmekte, sevk ve sürgünler, işkence ve kötü muamele, tecrit ve izolasyon, ailelerle görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi, keyfi disiplin soruşturmaları gibi çok sayıda hak ihlali yaşanmaktadır.”

Gegin açlık grevlerine dikkat çekerek, hapishanelerde tecridin ve hak ihlallerinin son bulmasını istedi.