Dersim ve Mersin'de anma

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu ve İHD Mersin Şubesi mart ayı katliamlarına ilişkin anma gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2022
  • 15:45

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, mart ayı katliamlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. “Beyazıt, Halepçe, Gazi Katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankartın taşındığı eylemde platform adına basın açıklamasını Ergin Tekin okudu.

Mart ayında yaşanan katliamları hatırlatan Tekin şunları ifade etti:

Mart ayında tarihe kara lekeler olarak geçmiş katliamlar yaşandı. 12 Mart 1995’te Gazi Katliamı, 16 Mart 1978’de Beyazıt Katliamı ve yine 16 Mart 1988’de Halepçe, bahsedilen katliamlara örnektir”

12 Mart 1995 yılında, İstanbul’da Gazi Mahallesi’nde gerçekleşen katliamın Türkiye siyasi tarihine kara bir gün olarak geçtiği ve faillerinin cezalandırılmak bir yana ödüllendirildiğini vurgulayan Tekin şu şekilde devam etti:

Mart ayında yaşanan bir diğer katliam ise, 16 Mart 1988’de Halepçe’ de yaşandı. Halepçe Katliamı Kürt halkına karşı uygulanmış bir insanlık suçu, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biridir. 34 yıl önce Saddam diktatörlüğü, Irak’ta ki Kürt coğrafyasında ulusal özgürlük mücadelesini boğmak için 5 bini aşkın insanı kimyasal silahlarla katletti. Bugün Saddam diktatörlüğü olmasa da Kürtlere karşı katliamcı zihniyet farklı biçimlerde varlığını sürdürmektedir. Halkımızın yıllardır devam eden geleceğini özgürce belirleme ve bölge halklarıyla barış içinde yaşamaya dayalı mücadelesi, emperyalizm ve işbirlikçi bölge gericilikleri tarafından boğulmaya çalışılmaktadır. Ancak bize dayatılan bu acılı tarihi değiştirecek güç, halkımızın demokrasi ve özgürlük mücadelesi olacaktır.

Tekin son olarak şunları ifade etti:

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu olarak, tüm bu katliamları kınadığımızı, hesap sormaya devam edeceğimizi, unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha yineliyoruz ve katliamların son bulacağı, katliam yapanların yargılanacağı, özgür, bağımsız, demokratik bir ülke mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz”

Mersin’de anma

İHD Mersin Şubesi, 12 Mart, Beyazıt, Gazi ve Halepçe Katliamı ile ilgili Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. “Mart ayı katliamlarını unutmayacağız, unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya TİP, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi. 12 Mart, Beyazıt, Gazi ve Halepçe Katliamı’nın kınandığı açıklamada, katliamlara sessiz kalamayacaklarını belirttiler.