İstanbul'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi sağlık emekçileri dahiliye polikliniği önünde bir araya gelerek dekanlık önüne kadar yürüdü.
“Emeğimizin karşılığını istiyoruz”
Eylemde ilk sözü Türkiye Sağlık İşçileri İstanbul Başkanı Nedime Mutlu Yıldırım aldı. Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'nın (TÜHİS) Cerrahpaşa işçilerine yüzde 7 zam önerdiğini belirten Yıldırım konuşmasında şunları ifade etti:
“Sağlık bir ekip işidir. Yaşanabilir bir ücret ve sosyal haklar oluşturulmadan da sağlık işçisinden verimli bir hizmet beklenemez. Bunun için üniversite yönetimi işçisinin sesine kulak vermelidir. 'TUHİS'ten çekilmiyoruz' diye kestirip atarak süreci çözemezsiniz.”
Rektörlüğe TUHİS'ten çekilmeye ve sendika ile müzakereye başlaması çağrısı yapan Yıldırım şunları vurguladı:
“Taleplerimiz karşılanmayacak talepler değildir. İşçisini önemseyen, taleplerini dikkate alan, eşit işe eşit ücret uygulayan bir üniversite yönetimi istiyoruz. Artık sesimizi duyur istiyoruz. Fazlasını değil emeğimizin karşılığını istiyoruz.”
“Güvenli çalışmak istiyoruz”
Daha sonra İstanbul Tabip Odası adına Prof. Dr. Alper Döventaş söz aldı ve şunları ifade etti:
“14 aydır çalışıyoruz, hastalandık, bazı arkadaşlarımızı kaybettik. Hepimiz aynı şeyleri yaşıyoruz, ancak sesimiz bazı yerlere gitmiyor, aslında gidiyor ama dikkate alınmıyor. Hepimiz sadece işimizi yaparken daha güvenli ortamlarda yaşamak, çalışmak istiyoruz, çalıştığımızın karşılığını almak istiyoruz. Yönetici olmak muktedir olmak değildir, yönetici olmak birlikte çalıştığı insanların taleplerini dinlemek demektir. Hepimiz el birliği ile bu sürecin üstesinden geleceğiz. Buradan işçilerin taleplerini dikkate almayan rektörlüğe de tekrar düşünmelerini talep ediyoruz. En az sizin kadar buradaki herkesin söz hakkı vardır.”
“Dayanışma diğer iş kollarına da yol gösteriyor”
Sözlerine işçilerin eylemini selamlayarak başlayan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna dayanışmanın önemine vurgu yaparak şunları ifade etti:
“İşçi, memur, hekim yan yana ördüğünüz bu mücadele diğer iş kollarına da ilham veriyor. Cerrahpaşa emekçisinin talepleri askında işçi sınıfının, emekçilerin en temel talepleri. Ve buradaki mücadele, dayanışma aslında gidilecek yolu da, haklarımızı almanın yolunun nereden geçtiğini de gösteriyor.”
Eylemde son olarak SES Aksaray Şube Eşbaşkanı Özkan Göknibayrak söz alarak talepleri şu şekilde sıraladı:
“Eşit işe eşit ücret verilmesini,
Temel maaşların yoksulluk sınırına çıkarılmasını,
Performans sistemine son verilmesini güvencesiz ücretlerin maaşlara eklenmesini emekliliğe yansıtılmasını,
Ayrımsız sağlık işçileri de dahil 5 yıla 1 bir yıl yıpranma payının verilmesini,
3600 ek gösterge hakkımızın verilmesini,
Maaşlarımızdan kesilen vergi oranını % 10 a sabitlenmesini,
Covid -19 un tüm sağlık emekçileri için meslek hastalığı ve iş kazası sayılmasını,
4/B, 4/C, 4/D Sözleşmeli çalışanların 657 4/A kadrosuna alınmasını,
24 saat açık ücretsiz kreş hakkını,
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için caydırıcı cazların verilmesini,
İdare baskısına ve mobbinge son verilmesini, istiyoruz!”