Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) örgütlü bulunduğu işyerlerinde 1 Mayıs kutlaması yaptı. Ambar, kargo, lojistik ve araç muayene istasyonlarında yapılan kutlamalarda “salgının bedelini ödemeyeceğiz, sağlıklı, güvenceli iş, insanca yaşam” talebi vurgulandı.
İstanbul Avrupa Yakası’nda örgütlü ambar işyerlerinde, Sefaköy Ambarlar sitesinde, Adana’da Adana Taşımacılık, Çukurova Kargo, Adana Ekspres Taşımacılık, Aras Kargo ve UPS’de, Ankara, Kocaeli, Mersin, Antep, Bursa ve Gebze’de 1 Mayıs kutlandı.
Tüm illerde okunan açıklamada, sermayenin çıkarları uğruna pandemide de krizin yükünün işçilere fatura edilmesine tepki gösterildi. Çalışanların sağlığını değil, sermayedarların kârını düşünen iktidarın; kriz koşullarında düşük ücret, ücretsiz izin uygulaması, gelir adaletsizliği, artan işsizlik, yoksulluk gibi sorunlara rağmen üretimin devamı için binlerce insanın hastalıkla ve ölümle pençeleşmesine göz yumduğu vurgulandı. Açıklamada “Bugün her meydanı, her sokağı, her fabrika ve işyerini 1 Mayıs alanı yapmaya, bulunduğumuz her yerde, yan yana ve tek yürek taleplerimizi haykırmaya kararlıyız” denildi.
Okunan bildiride şu talepler yer aldı:
“-Üretim ve hizmetin devam ettiği tüm işyerlerinde işçiler aileleriyle birlikte aşılansın.
-Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
-Ücretsiz izin zulmüne son verilsin. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paralar bu süreçte işsiz kalan işçiler için kullanılsın. Fonun işverenlere teşvik olarak aktarılmasından vazgeçilsin.
-Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilsin. Tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınsın, ödenek en az asgari ücret seviyesine çıkarılsın.
-Örgütlenme özgürlüğü, sendikalaşma hakkı önündeki engeller kaldırılsın, grev yasakları kaldırılsın.
-Asgari ücret vergi dışı bırakılsın, işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükü azaltılsın, dolaylı vergiler kaldırılsın.
-Kaçak-kayıtdışı çalışmaya son verilsin. Hiçbir sınırlama olmaksızın bütün işçiler iş güvencesi kapsamına alınsın.
-Koronavirüs salgını, kadınların ev içi iş yükünü ve kadına yönelik şiddeti arttırmış, özellikle kadınları işsiz bırakmıştır. Kadınlara yönelik bu olumsuzluğu gidermeye dönük adımlar acilen atılsın.
-İşçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili tedbirler arttırılsın. Gerekli ve yeterli tedbirleri almayan, iş cinayetlerine sebep olan işverenler en ağır şekilde cezalandırılsın.
-Tüm emekçiler için gelir güvencesi sağlansın, iş güvenceli, insan onuruna yaraşır bir yaşamın tesisi için olanaklar sağlansın.”