Genel-İş üyesi işçilerden 1 Mayıs eylemleri

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçileri 1 Mayıs açıklamaları gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Nisan 2021
  • 17:46

İzmir Buca Belediyesi önünde bir araya gelen işçiler 1 Mayıs’ı kutladı. Basın açıklamasına Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube, SES, EMEP, BEKEV, HDP, CHP, Emekli Sen ve TÖP de katıldı. Açıklamada Kod-29’un kaldırılması, pandemi desteklerinin yetersizliği, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması ve aşı talepleri öne çıktı. Basın açıklamasında talepler şu şekilde ifade edildi:

• Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!

• Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!

• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

• İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın!

• Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!

• İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.

• Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.

• Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın, pandemi süresince fatura borçları hazine tarafından karşılansın, borçlar faizsiz ertelensin.

• Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!

• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!”

Sloganlar atılarak açıklama sona erdi.

Harmandalı’da 1 Mayıs

Genel-İş İzmir 8 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Çiğli Belediyesi Harmandalı Şantiyesi’nde işçi ve emekçiler 1 Mayıs kutladı. 

Tüm çalışanların derhal aşılanması için, salgına mücadelede şirketlerin çıkarlarının, siyasi hesapların değil halk sağlığının esas alınması için mücadele vurgusu yapan işçi ve emekçiler tüm yasaklara ve baskılara rağmen her alanda 1 Mayıs kutlamasının önemli olduğunu söyledi. 

“Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Her yer 1 Mayıs alanlardayız!”, “1 Mayıs yasaklanamaz!” sloganları atan işçiler, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için” taleplerini her alanda haykıracaklarını dile getirdi.

İZSU Karşıyaka işçileri: “Her yer 1 Mayıs”

Genel-İş İzmir 2 Nolu ve Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu şubeleri İZSU Karşıyaka önünde işçi ve emekçilerle bir araya gelerek 1 Mayıs kutladı. 

Ekonomik krizle birlikte pandeminin faturasının işçilere kesildiği belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“İşçiler ya ahlaksızca Kod 29 garabetiyle işlerinden atılıyor ya da işten atma tehditleriyle daha fazla çalışmaya, angaryaya zorlanıyor. Herkese evlere kapanma çağrıları yapılırken emekçilerden canı pahasına çalışması isteniyor.”

Ankara’da belediye işçilerinden 1 Mayıs

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi emekçileri, işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı. Salgının faturasının emekçilere kesilmesine tepki gösteren emekçiler, ülke kaynaklarının salgına karşı emekçilerin korunması için kullanılmasını talep etti. Çankaya Belediyesi emekçileri 1 Mayıs için belediye merkez binasında bir araya geldi. Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Hanım Akkuş konuşma yaparak şunları ifade etti:

“Zor günlerden geçiyoruz; emeğin baskı altına alındığı, sefalet ücretlerinin dayatıldığı, sendikal hak ve özgürlüklerin saldırıya uğradığı, işsizliğin rekorlar kırdığı, demokratik kazanımlarımızın yok sayıldığı, sosyal devlet mekanizmalarının yetersiz kaldığı, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü bir dönemdeyiz. Ama eşitlikten, emekten yana demokratik bir ülke yaratma mücadelemizden vazgeçmiyoruz.”

İktidarın demokrasi taleplerinin sesini kısarak emeğin de sesini kısmaya çalıştığını dile getiren Akkuş son olarak şunları ifade etti:

“Halkın iradesi yok sayılıyor, TBMM işlevsizleştiriliyor, hukuk ortadan kaldırılıyor ve adalet mekanizması daha çok siyasallaşıyor. İşçilerin, öğrencilerin, kadınların hak arama mücadeleleri iktidarın orantısız şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde 1 Mayıs

Tüm Bel-Sen Ankara 1 Nolu Şube, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde 1 Mayıs’ı kutladı. Burada açıklamayı okuyan Tüm Bel Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Erdoğan Usta şunları belirtti: 

“Yerel yönetim emekçilerinin sağlığının kent halkının da sağlığı olduğu bilinmesine rağmen; bizler, salgın koşullarında dahi yeterli önlemler alınmadan, aşılamada öncelikli sayılmadan bulaş riskine açık bir şekilde çalışmaya devam ettik, devam ediyoruz. Yüzlerce arkadaşımız bu süreçte yaşamını yitirdi veya ağır şekilde hastalandı. Canımız pahasına sürdürdüğümüz bu çalışmanın karşılığını ne maddi ne de manevi olarak alamıyoruz.” 

Sendikal hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığını, işsizliğin rekorlar kırdığını, kaybolan milyonların hesabını sormanın yasaklandığını belirten Usta, iç hukukta ve uluslararası hukukta onaylanmış toplu sözleşme hakkının Sayıştay zimmetleriyle veya yasakçı yasalarla yok sayıldığını dile getirdi. Usta, “Sahte sendikalarla yapılan ve hiçbir sorunumuzu çözmeyip bizleri sefalet ücretlerine mahkum eden göstermelik mutabakatlarla yetinmemiz isteniyor” dedi.