Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “TTB Pandemi Bültenleri”nin dördüncüsü online yapılan basın toplantısınyla aktarıldı.
TTB Merkez Konsey üyesi Ali İhsan Ökten, salgınla mücadelenin koruyucu sağlık politikasıyla mümkün olabileceğini belirterek Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevinin toplum sağlığını esas alan harcamalar yapmak olduğunu vurguladı. Bakanlık bütçesinin böyle olmadığının altını çizen Ökten, bunu şu verilerle ortaya koydu:
“Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesi 77 milyar 615 milyon TL olarak belirlenmiştir. Görünürde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 32 artış olmasına rağmen 2020 yılı içinde yüzde 14,6 olarak kaydedilen enflasyondan arındırıldığında gerçek artış yüzde 15’dir. 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi teklifinde Sağlık Bakanlığı’nın oranı yüzde 5,7’dir. 2021 yılı ocak ayında dolar bazında 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi 2020 yılına oranla yüzde 17 kadar daha azdır.”
Bakanlık bütçesinin büyük bir çoğunluğunun şehir hastanelerine gittiğini belirten Ökten “Bakanlığın, pandemiye rağmen salgınla mücadelenin en önemli kısmı olan koruyucu malzemelere, 19 milyar 48 milyon 950 TL ayırırken tedavi edici sağlık hizmetleri için 54 miyar 633 milyon 632 bin TL ile en fazla bütçe ödeneği ayırdığını görüyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın Şehir Hastaneleri için ayırdığı tutar ise 16 milyar 392 milyon TL ile bütçenin büyük bir kısmını oluşturuyor” dedi.
Bakanlık ve TÜİK’in veri açıklamalarının yetersiz olduğunu vurgulayan Ökten, devleti şeffaf olmaya davet ederek şu soruları sordu:
“* TTB olarak pandemi için önerdiğimiz şekilde bütçeye ek ödenek ayrılmış mıdır?
* Test kitleri için bugüne kadar hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Ne kadar ücret ödenmiştir?
* Tedavide kullanılan ilaçlardan kaç kutu alınmıştır?
* İlaçlar için hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Bu firmalara ne kadar ücret ödenmiştir?
* Aşı için hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Kaç milyon doz aşı alınmıştır? Hangi firmaya ne kadar ücret ödenecektir?”