Deniz Poyraz duruşması görüldü

HDP İzmir il binasına saldırarak Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4. duruşması görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Temmuz 2022
  • 13:45

HDP İzmir il binasına 17 Haziran 2021'de silahlı saldırı gerçekleştirerek Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4. duruşması İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesi saldırı ve provokasyon

Duruşma öncesi bir kişi, iddiaya göre adliyeye otomatik silahla geldi. Şüpheli kişiyi durdurmayan polis, duruma tepki gösteren SGDF MYK üyesi Birkan Polat'a yumruk attı ve dudağını patlattı. Polat’a saldıran polis, silahın oyuncak olduğunu iddia etti.

“Yargılamada cezasızlık zırhı hakim”

Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın 4. duruşması başlamadan önce İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. 

Eylemde konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay önceki üç duruşmada adalet fiyaskosu yaşandığını vurguladı. Katil Gencer’in basit bir piyon olduğunu belirten Kemalbay, yargılamada cezasızlık zırhının hakim olduğunu ifade ederek “Buna rağmen adalet mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Kemalbay’ın ardından HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de adalet arama mücadelesi üzerine konuşma yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, cinayetin planlı bir katliam olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardında adliyeye geçilerek duruşmaya girildi.

Katil Gencer soruları geçiştirdi

Geçen duruşma getirilmeyen katil Onur Gencer bu duruşmaya getirildi. 

Avukat İmdat Ataş’ın ardından İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel daha sonra da avukat Türkan Aslan Ağaç katil Gencer’e sorular sordu. Katil ise “can güvenliğim yok” diyerek ya soruları yanıtsız bıraktı ya da geçiştirdi.

Tanık ifadeleri birbirini tutmadı

Duruşmanın devamında tanık ifadelerine geçildi. Heyet başkanı, tanıklar ifadelerini verirken tanığın avukatların sorularının basıncı altında kalmamasını sağladı. Avukat Gurbet Uçar bunun usulsüzlük olduğunu belirterek ifade verirken tanıkla göz göze gelebilmeleri gerektiğini söyleyerek usulsüzlüğe itiraz etti.

Tanıkların gerek önceki polis ifadeleriyle gerek birbirlerinin ifadeleriyle çelişen ifadeler verdiler. 

Davada arbede çıktı

Duruşmanın devamında HDP'li tanık Hacay Yılmaz ifadesini verdi. Yılmaz, "Saldırı sırasında silah sesleri gelmesine rağmen polisin müdahale etmediğini gördüm. Polis epeyce zaman kazandırmış oldu. Katil işini bitirdikten sonra elini kolunu sallayarak aşağı indi. Zaten partimizin önünde bir karakol kurulmuştu. Anlaşılan polisin katilin işini bitirene kadar müdahale etmediğini düşünüyoruz." dedi.

Yılmaz’ın ifadesi sırasında katil Gencer dava avukatlarına doğru dönerek elini boğazına götürdü. Avukatların bu durumu açıklamasını istemesi üzerine salondan tepkiler yükseldi. Duruma tepki gösterenler ile askerler arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine salon boşaltılarak, duruşmaya ara verildi. 

Duruşma 12 Ekim’e ertelendi

Aranın ardından tanıklar ifade vermeye devam etti. HDP’li tanıkların anlatımları, cinayetin polis kontrolü altında gerçekleştiğini ortaya koydu.

Mahkeme heyeti kararında, tanık Sıla Yılmaz için talimat yazılmasına, tanıklar Nuri ve Nurgül Gencer'in adreslerinin tespiti için talimat yazılmasına, dinlenmeyen tanıkların talimatla ifadelerinin alınmasına, duruşma kayıtlarının çözümünün yapılarak duruşma sırasında suç teşkil eden konuşma ve davranışları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Avukatların bilirkişi raporu alınması talebini kabul eden heyet avukatların dijital materyaller ve kamera kayıtlarına yönelik taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 12 Ekim’e erteledi.