Deniz Poyraz davasında karar…

Gencer'e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis

HDP İzmir İl Binası'nda Deniz Poyraz'ı öldüren tutuklu Onur Gencer'in Aliağa Şakran Cezaevi'nde görülen duruşmasında karar çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Aralık 2022
  • 22:00

HDP İzmir İl Binası'na saldıran ve Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer, indirimsiz olarak “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Gencer'e, “mala zarar verme” suçundan 4 yıl, “konut dokunulmazlığını ihlali” suçundan 2 yıl ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da 3 yıl hapis ve ağırlaştırılmış müebbet ve artı 9 yıl hapis cezası verildiği öğrenildi.

Duruşma öncesi Şakran Cezaevi önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu cinayet sıradan bir cinayet değildir. Bir kişinin hiç tanımadığını birini hunharca katletmesi ancak siyasi nedenlerle açıklanabilir” dedi. 

Avukatlar ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan duruşma öncesi yetki belgeli avukatların duruşma salonuna girmesi için heyetle görüşme yapılmak istedi. Dava avukatlarından Mecit Yıldırım, mahkeme heyeti ile görüşme için dahi TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın ve katılan vekillerinin içeri alınmadığını aktardı.

Avukatlardan oturma eylemi

Ardından yapılan görüşmede mahkeme heyeti, geçen duruşmada aldığı karar doğrultusunda yetki belgeli avukatları salona almayacağını söyledi. Bunun üzerine vekaleti olan avukatlar ile TBB Başkanı Sağkan ve TBB yönetimi de salondan çıkarak durumu protesto etti.

Avukatlar cezaevi önünde "Savunma susmadı, susmayacak" diyerek oturma eylemi gerçekleştirdi. Davada yargılama müşteki avukatları olmadan yapıldı.

İzmir Barosu'nun önceki dönem başkanı Özkan Yücel, davanın avukatlarında Fatma Demirer, İmdat Ataş konuştu.

Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ise şunları dedi:

“Hepiniz hoş geldiniz, ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Ben ne devletten ne polisten korkarım. Onlar bizlerin gölgesinden korkuyorlar. Katili Kürt halkından kaçırıyorlar. Türk devleti o katile destek verdi, onun gibi binlerce insanı savunuyor. Biz her zaman büyüğüz, yıkılmayız”

Cezaevi önünde yapılan oturma eylemi ve açıklamalardan sonra avukatlar, karara dair açıklama yapmak üzere İzmir Bayraklı Adliyesi önüne geçti.

Bayraklı Adliyesi önünde açıklama

Karar sonrası açıklama yapan davanın avukatlarından Türkan Aslan Ağaç şunları dedi:

"Verilen karar eksik bir karardır, hakkaniyete uygun bir karar değil, hakikatin ortaya çıkarıldığı bir karar değildir. Bu bir yargılama faaliyeti değildir. Gerçek adaletin sağlanması için, gerçek bir yargılama faaliyeti yürütüp sanığın arkasındaki güçlerin, devlet içerisine çöreklenmiş güçlerin tamamının o sanık sandalyesine oturtulması gerektiğini düşünüyoruz. Buna yönelik mücadelemiz devam edecek. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz’da konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İzmir