Deniz Poyraz davası: Avukatlara saldırı

Şakran Hapishanesi’ne alınan Deniz Poyraz duruşmasına avukatları ve basın emekçileri alınmadı. Çok sayıda avukat ve İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel jandarma saldırısına uğradı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ekim 2022
  • 14:10

İzmir’de HDP’li Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın duruşması için Şakran Hapishanesi’ne gelen avukatlar ve basın emekçileri, mahkeme heyetinin kararıyla duruşma salonuna alınmadı.

Poyraz’ın katili Onur Gencer hakkında açılan davanın 6'ın duruşması öncesi Aliağa Şakran Hapishanesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, davanın Aliağa'ya taşınmasının Onur Gencer'in isteği üzerine olduğunu söyledi. Çepni davanın nereye taşınırsa taşınsın adalet mücadelesini yükseltmeye ve katillerin yakasına yapışmaya devam edeceklerini vurguladı.

***

Basın açıklamasının ardından avukatlar ve izleyiciler duruşmaya geçti. Mahkeme heyetinin kararıyla yetki belgesi bulunan avukatlar, duruşma salonuna alınmadı.

Mahkemece kurulan ara karar ile kayıt alma özelliği olan her türlü telefon, laptop vs. eşyanın da avukatlar içinde geçerli olmak üzere duruşma salonuna alınmayacağı, tuşlu telefon ile salona girişlere izin verileceği belirtildi.

Heyet, duruşmaya katılacaklar listesi hazırlayarak, duruşmaya sadece dosyaya katılanları ve vekaletnamesi bulunan avukatları alma kararı aldı. Mahkeme heyeti ile görüşmeye giden Av. Fatma Demirer ve Av. Abdülmecit Yıldırım başkanın talimatı ile jandarma tarafında itilerek salondan çıkarılmaya çalışıldı. Avukatlar hapishane önünde bekleyişi sürdürdü.

Av. Ercan Demir: Karar hukuka aykırı!

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ercan Demir hapishane önünde yaptığı konuşmada mahkeme heyetinin yalnızca katılanları ve vekaletnamede adı geçen avukatları duruşma salonuna alma yönündeki kararının hukuka aykırı olduğunu, TBB temsilcisi olarak davayı takip ettiğini belirtti.

Av. Mecit Yıldırım: Direneceğiz! Bu duruşma bizsiz yapılamayacak!

Davanın avukatlarından Av. Mecit Yıldırım da heyetin hukuksuz kararına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şunları ifade etti:

“70 avukat olarak bugün de buradayız. Davayı buraya kaçırarak bizden kurtulacaklarını sanıyorlardı. Daha fazla avukatla geldik ancak içeri alınmıyoruz.

Daha pek çok hukuksuz dosyaya girdik ancak müşteki olduğumuz bir dosyada bu muameleye maruz kalmak hukukun Kürt halkına nasıl işlediğinin göstergesidir. Mağdurken bile cezaevinin içinde duruşma yapılıyor. Onlarca avukat geliyor, içeri alınmıyor. Direneceğiz! Buradan o salona girip, gerekirse o hâkimi reddedeceğiz. Bu duruşmayı burada da olsa bizsiz yapamayacaklarını, o katilin ve arkasındaki kişilerin cezalarındırılması için elimizden geleni yapacağımızı bildiriyoruz.”

Av. Fatma Demirer: Bugün çok daha kalabalığız

Deniz Poyraz Davası avukatlarından Av. Fatma Demirer hukuksuzluklara ilişkin yaptığı açıklamada geçtiğimiz celsede yaşananları hatırlattı. Demirer, dosyanın “güvenlik” gerekçesi ile Şakran’a alındığını ancak avukatların jandarmanın saldırısına ilişkin taleplerine karşılık verilmediğini belirtti. “Bugün çok daha kalabalığız” diyen Demirer kararı kabul etmediklerini belirtti. Heyetle görüşmeye girdiklerinde üstlerinin arandığını, laptoplarının alınmadığını, cep telefonlarının alınmayacağını söylediklerini ve bunu kabul etmeyeceklerini belirtti. Demirer son olarak duruşma salonuna girene dek bekleyeceklerini vurguladı.

Dava için bekleyenlere saldırı

Bekleyişin ardından bir kısım dava avukatı mahkeme heyetinin hukuka aykırı kararını tartışmak üzere duruşma salonuna girdi.

Bu sırada kampüs önünde bekleyenlere biber gazı sıkıldı. Hapishane kapısı jandarma ve TOMA ile kapatıldı. Çok sayıda avukat ve İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’e jandarma saldırdı.

Duruşmaya giren avukatlar reddi hâkim talebinde bulundu ve duruşmadan ayrıldı. Duruşmanın ardından hapishane önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında söz alan avukatlar davada süren hukuksuzluğu ve jandarma saldırısını teşhir eden konuşmalar yaptı.