Deniz Poyraz davası İzmir’de görüldü

HDP İzmir il binasına dönük saldırıda öldürülen Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı dava görüldü. Mahkeme 24 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Aralık 2021
  • 11:10

HDP İzmir il binasına dönük saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı dava İzmir’de görülüyor.

Duruşmanın görüldüğü İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yetersizliğini ve salonda çıkan arbedeyi gerekçe gösterilerek duruşma Şakran Hapishanesi’ne alındı ve duruşma 24 Ocak 2022 tarihine ertelendi. Danimarka Parlamentosu’ndan milletvekilleri Lars Aslan Rasmussen, Soren Sondergaard, 29 ilin baro başkanlarının yanı sıra siyasi parti temsilcileri de duruşmayı izledi.

Dava öncesinde Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

“Çiçekleri koparmakla baharın gelişi engellenemez”

Bayraklı Adliyesi önünde “Katliam ve saldırılara karşı omuz omuza! Faşizm yenilecek, biz kazanacağız” pankartı açıldı. Açıklamada ilk olarak yapılan konuşmada “Çiçekleri koparmakla baharın gelişi engellenemez” denildi.

Konuşmanın ardından Pervin Buldan konuşma gerçekleştirdi ve katliamın arkasındaki güçlere dikkat çekti ve şunları ifade etti:

“Bugün burada bir katil yargılanacak. Ama bu katilin arkasındaki güçler bu katile emir verenler tetiği çekmesi için yönlendirenler hala açığa çıkmadı, hala sorgulanmadı. O gün Denizi katlederken büyük bir kaos planladılar. Bu ülkenin barışına kurşun sıkıldı. Denize sıkılan kurşun bu ülkede birlikte yaşam umuduna sıkılan bir kurşundur.”

Buldan konuşmasında katilin eğitim aldığına ve arkasındaki iktidar desteğine değindi ve şunu vugruladı:

“Türkiye halkları bu kaosun yaşanmasına izin vermedi. Bu kaosun elinin tersiyle itti. Bu ülkede milyonlar deniz oldu”

“Deniz’in katillerinin arkasındaki güçler bu ülkeye, kadınlara, partimize hesap verecek”

Roboski, Ankara Katliamı, Suruç, Ankara Katliamı’na değinen Buldan İstanbul’da Bahçelievler’de HDP’ye dönük saldırganlığa vurgu yaptı ve şunları dedi:

"Sana söz veriyoruz Deniz yoldaşım, Deniz arkadaşım yattığın yerde gözün arkada kalmasın. Daha senin kanın kurumadan Bahçelievler’de saldırı girişiminde bulunanlara şuradan sesleniyoruz. Deniz’in katilleri hesap verecek. Deniz’in katillerini yönlendirenler hesap verecek. Deniz’in katillerinin arkasındaki güçler bu ülkeye, kadınlara, partimize hesap verecek”

Barış Anneleri, DİSK Ege Bölge Temsilcisi, CHP’li milletvekilleri ve Genel Başkan Yardımcıları’nın katıldığı davada EMEP ve CHP adına söz alınırken TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuştu ve şunları dedi:

“Bütün katiller hesap verene kada Kürt halkı özgürleşene kadar mücadelemiz devam edecek. HDP’nin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Dava öncesi Kadınlar Birlikte Güçlü adına da açıklama yapıldı. Açıklama sonrasında dava için adliye binasına geçildi.

150 avukatın mahkemeye müdahil olduğu ifade edildi. Ayrıca TBB Başkanı, İzmir Barosu ve toplamda 26’ya yakın baro başkanı davaya müdahil olacaklarını açıkladılar. Katil Onur Gencer’in de mahkeme salonuna getirilmesi ile dava başladı.

“Katiller halka hesap verecek!”

Katil Onur Gencer’in kelepçesiz şekilde mahkeme salonuna getirilmesi ve yanındaki iki jandarma ile gülüşerek sohbet etmesine aileler ve avukatlar tepki gösterdi. Katil Gencer’in salondan çıkarken laf atması ve Poyraz ailesinin önünden geçmesi de tepkiyle karşılanırken askerler avukatlara saldırdı. Duruşmaya katılanlar “Katiller halka hesap verecek!” sloganları atarak durumu protesto etti.

Katil Onur Gencer’in tekrar salona getirilmesi sonrasında Meral Danış Beştaş, "Bizim tepkimiz gözümüzün içine bakarak geliyor olmasına" dedi. Avukatlar, polislerin duruşma provokasyon yaptığını söyleyerek yasaya aykırı şekilde silahla salona girmelerine tepki gösterdi. Tepkiler üzerine salonda bulunan silahlı polisler dışarı çıkarıldı. Kimlik tespitinden sonra yargılama başlandı. İddianamenin kabulü kararının okunmasını talep eden müşteki avukatlarından Türkan Aslan Ağaç'ın talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Müşteki avukatlar yaptıkları savunmalarda iddianamenin eksik şekilde hazırladığını ve bu şekliyle kabul edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Emniyetin ve savcılığın gerekli soruşturmayı yapmadığını, delilleri eksik toplandığını ifade eden avukatlar, soruşturmanın daha ayrıntılı şekilde yapılarak yeniden iddianame hazırlanmasını talep etti.

Deniz Poyraz davasından bir gün önce İstanbul’da HDP’nin Bahçelievler binasına yapılan saldırıyı hatırlatan Avukat Türkan Aslan Ağaç şunları ifade etti:

“Dün gerçekleşen saldırı sırdan bir olay görülemez. Saldırganın Onur Gencer’in eylemini selamlaması ve kendisine mesaj vermesidir, organize ve planlıdır. Davadan bir gün önce yaşaman bu olay gerek mahkemenin gerekse bizlerin bu davanın çözümü konusunda daha sorumlu olduğumuz tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur”

Müşteki Av. İmdat Ataş ise şunları ifade etti:

 “Biz soruşturmaya dahil olduğumuz süreçten itibaren şunu ifade ettik; saldırgan bu eylemi tek başına gerçekleştirmedi, kontrgerilla faaliyeti ile eylemini gerçekleştirdi. Sanığın ifade tutanağında meczup olmadığı, tek başına hareket etmediği fark edilecektir. Bizim amacımız bu örtünün kaldırılması, bu çete yapılanmasının ortaya çıkarılmasıdır”

Hiçbir tutanakta tarih ve saatin belirtilmediğini, delillerin doğru şekilde toplanmadığını dile getiren Ataş şunları dedi:

 “Katliamdan sonraki sanığın ev aramasının kamera kaydı yok, sadece polisin tutanağı var. İl binasına girerken ki elindeki çanta tutanak altına alınmamıştır. Yüzeysel bir soruşturma yürütülmüştür. Mahkemenin bu süreç içerisinde yeni bir iddianame yazması belki gerekecektir”

Sanığın gözaltındayken de çeşitli eksikliklerin olduğunu söyleyen Ataş son olarak şunları dedi:

“Saldırı esnasında ya da sonrasında kendi hesabında yer alan paylaşımların ve beğendi paylaşımlar silinmiştir. Gözaltında telefonu kendisinde değilken, sosyal medya hesabını kendisi kullanmıyorken bunu birilerinin yapmış olması lazım. Savcılıktan kimin yaptığına ilişkin araştırılmasını talep etmemize rağmen savcılık bunu yapmadı.”

Kızıl Bayrak / İzmir