“Deniz Poyraz davasının takipçisi olacağız”

İzmir HDP il binasında katledilen Deniz Poyraz'ın dava dosyasına dikkat çeken avukatlar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. Ayrıca Poyraz mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Aralık 2021
  • 13:49

İzmir’de hukuk meslek örgütleri katledilen Deniz Poyraz’ın davası ile ilgili açıklama yaptı ve Poyraz mezarı başında anıldı.

İzmir Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Haftası nedeniyle HDP İzmir il binasına yapılan silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın davasının takipçisi olacaklarını vurgulayan basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda ilk söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Deniz Poyraz davası bizim davamızdır vurgusu yaparak şunları ifade etti:

Demokrasi ve hukuk devleti tesis edilmediği sürece yaşam hakkı sürekli risk altında olacaktır. Şu ana kadar görülen o ki yalnızca katil yargının karşısındadır. Arkasındaki güçler henüz açığa çıkartılmış değil. Bu davaya sahip çıkmamızın temel nedenlerinden biri de budur. Karanlıkta hiçbir şey kalsın istemiyoruz. Bütün kirli ilişkiler açığa çıksın. İzmir Barosu olarak 29 Aralık'ta görülecek olan duruşmaya müdahillik talebinde bulunacağız"

İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı Özlem Yılmaz ise şunları vurguladı:

"Bu cinayetler adım adım geliyorum diyor. HDP'ye yönelik saldırı ve katliam da bu kapsamda. Nefret dili büyüye büyüye geldi. Deniz Poyraz'ı katletti. Dernek olarak davanın etkin soruşturulması ve aydınlatılmasını istiyoruz. Ayrıca davanın dikkatli izlenip rapor haline getirilmesini istiyoruz. Çünkü rapor, daha sonraki davalarda önemli bir veri sunacaktır. Davanın aydınlatılması için takipçisi olacağız. Cinayetin aydınlatılmasını istiyoruz"

ÇHD Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan konuşmasında şunları söyledi:

"Bugüne kadar çokça katledildik, hapsedildik. Bu ülkenin ezilen ve muhalifleri olarak yüz yıllardır zulmü yaşıyoruz. Deniz Poyraz da bu zulmü yaşayanlardan biridir. Deniz Poyraz katliamı ve HDP'ye yönelik saldırı, Türkiye topraklarında yaşayan herkese yöneliktir. Şu anda katliamı gerçekleştiren Onur Gencer yargılansa da biz biliyoruz ki bu katliam planlı, programlı yapılmıştır. Bunu da daha önceki katliam dosyalarından biliyoruz. Bu kurumsallaşmış bir devlet politikasıdır. Katil Gencer de bu mekanizmanın bir paçasıdır. Katliamla ilgili gerçek sorumluların yargılanması ve açığa çıkmasını istiyoruz. Şu ana kadar savcının yapması gerekenlerin hiç biri yapılmamıştır. Deniz Poyraz’ın dosyası başta olmak üzere tüm katliam dosyalarının aydınlatılmasının peşindeyiz. sorumluların cezalandırılması için mücadele edeceğiz."

ÖHD üyesi avukatlardan Aryen Turan konuşmasında "Dosyanın tüm detaylarının incelenmesi ve gerçek faillerin açığa çıkmasına yönelik mücadelemiz sürecektir" dedi.

 Avukatlar konuşmaların ardında duyarlı tüm kamuoyunun 29 Aralık'ta İzmir'de görülecek olan Deniz Poyraz davasının takipçisi olmasını istedi.

Poyraz mezarı başında anıldı

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Haftası vesilesiyle Deniz Poyraz’ın Buca Kaynaklar Mezarlığındaki mezarını ziyaret etti.

Mezar başı anmasında HDP İzmir İl Eş Başkanı Abdülkadir Baydur’un konuşmasından sonra HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede şunları söyledi:

“Deniz’in katledilmesiyle barışın, birlikte yaşamanın sesi kısılmaya çalışıldı. Katil kendi ifadesinde sadece Deniz’i değil bütün HDP’lileri hedef aldığını söylüyor. Katile bu cesareti veren her gün televizyonlarda HDP’yi hedef gösteren siyasi iktidardır. Her gün bir canımızı yitiriyoruz. En son Kandıra cezaevinde gün gün ölüme sürüklenen Garibe Gezer’in öldürülmesi gibi. Cumhur ittifakı ortaklarının her fırsatta hedef gösterdiği Kürtler, yaratılan bu ırkçı atmosferde katiller sürüsünün hedefi haline getiriliyor. Deniz’in katilini azmettirenlerden, teşvik ettirenlerden bunun hesabını soracağız. Bu topraklarda başka Deniz’lerin hayatını kaybetmemesi için bunun mücadelesini siyaseten ve hukuken sürdüreceğiz.”