Avukat Aryen Turan’a destek eylemleri

ÖHD, İzmir ve Mardin baroları “Jin jiyan azadî” sloganı attığı için hedef gösterilen avukat Aryen Turan’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2022
  • 18:30

İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'nda Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) adına yaptığı konuşmada “Jin jiyan azadî” sloganı attığı için hedef gösterilen avukat Aryen Turan’ın gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi. 

ÖHD, Diyarbakır, Van, Mersin ve Urfa’da yaptığı açıklamalarla gözaltı uygulamasını kınayarak, Turan’ın serbest bırakılmasını istedi. 

ÖHD: Aryen Turan yalnız değildir!

ÖHD’nin birçok kentte yaptığı açıklamada, Turan’ın Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklara dair yapmış olduğu konuşma hatırlatılarak, “Dile getirdiği ağır insan hakkı ihlallerini kamuoyu gündemine taşıyarak yetkili mercilerce gerekli araştırmaların yapılıp hukuki sürecin işletilmesini talep etmek tüzüğümüzde de yazılı olan, derneğimizin temel ilke ve amaçlarındandır” denildi. 

Turan’ın genel kuruldaki konuşması nedeniyle faşist kesimler tarafından hedef haline getirildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Turan’a yönelik saldırılar Jîna Amini’yi katleden cinsiyetçi zihniyetin tezahürüdür. Bizler özgürlükçü hukuk anlayışımıza ve yöneticimiz Turan’a yönelik saldırılar karşısında haklı mücadelemizden vazgeçmeyerek ilgililer hakkında hukuki mücadelemizin sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Turan’ın sözü bizim sözümüzdür. Katledilen Nagihan Akarsel ile İran'da katledilen Jîna Amini nezdinde tüm kadınlara sözümüzdür: kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine sonuna kadar sahip çıkarak, bulunduğumuz her alanda jin, jiyan, azadî düşüncesini haykırmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımızı ve hak savunucularını; hukuksuzluğun, adaletsizliğin yargı eliyle devam ettirildiği bu süreçte ‘Aryen Turan yalnız değildir’ demek için, dayanışmaya çağırıyoruz. Bütün bu hukuksuz uygulamalara rağmen hak, özgürlük ve adalet arayışlarının durdurulmayacağını buradan bir kez daha tekrarlıyoruz.” 

Mardin Barosu, gözaltının demokratik toplum değerlerine yönelik bir saldırı olduğunu duyururken, İzmir Barosu da “Meslektaşımızın yanındayız. Özgürlüklerin kısıtlanması çabasına boyun eğmeyeceğiz” dedi.