Demirtaş'tan "Aydınlar Heyeti" önerisi

Aydın, sanatçı, gazeteci ve yazarlara "tutum almak aydınların tarihsel sorumluluğudur" çağrısı yapan HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Aydınlar Heyeti" önerisinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2022
  • 14:30

Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Salahattin Demirtaş gönderdiği mektupta aydın, sanatçı, akademisyen ve gazetecilere çağrıda bulundu.

Demirtaş siyasal gelişmeleri ve muhalif kesimlere dönük saldırıları değerlendirdiği mektubunda  böylesi bir dönemde aydınların tarihsel sorumluluğuna dikkat çekti ve şunları dedi:

“Sizler toplumun vicdanı, ortak aklı ve hakkaniyetin sesi olarak ülkemizin içinde bulunduğu tıkanıklığın aşılmasına katkı sunabilirsiniz. Tarihi bir fırsatın heba edilmesine engel olabilir, demokrasinin inşasını kolaylaştıracak birlik zeminini yaratabilirsiniz. Olası bir yanlış anlaşılmayı önlemek için belirtmem gerekir ki kast ettiğim şey, muhalefetin tek bir ittifakta buluşması değildir. Toplumsal ve siyasal muhalefetin demokrasi paydasında gönül birliği, söz birliği etmesidir. Bu doğrultuda, bulunduğunuz yerden sesinizi yükseltmeniz, hiç kimsenin ve hiçbir kesimin dışlanmadan Cumhuriyet’in ikinci yüz yılında yeniden inşa sürecine dahil edilmesini talep etmeniz çok önemli olacaktır. Ayrıca yaşanan yıkımın yol açtığı tahribatların daha da artmaması için kesintisiz şekilde sürece dahil olmanız, tam demokrasi talebinizi sürekli şekilde görünür kılmanız da çok acil bir toplumsal ihtiyaçtır. Halk bu kadar nefessiz kalmış ve adeta kan ağlıyorken aktif bir tutum almak sizler gibi aydınların tarihsel sorumluluğudur.”

Aydınlara “Demokrasi Sözleşmesi” önerisinde bulunan Demirtaş şöyle devam etti:

“Hepimizin hayalindeki aydınlık yarınlara bir adım daha yaklaşılmasını sağlarsınız. Seçim öncesi ve sonrası tüm bu tarihi süreçlerin hem gözlemcisi hem destekçisi hem denetçisi olursunuz. Oluşturacağınız ‘Aydınlar Heyeti’ ile tüm gelişmeleri, siyasi aktörler dışında üçüncü göz olarak yakından takip edersiniz. Ya da ‘Bir Hayalimiz Var’ adıyla bir konferans düzenler ve hepimizi, siyasal ve toplumsal muhalefeti o konferansta, o hayal etrafında buluşturur, birlikte mücadele ve beraber inşa ortamı yaratırsınız."