Cumartesi Anneleri: Vejdin Avcıl’ı unutmadık

Cumartesi Anneleri / İnsanları 1003. hafta eyleminde “Vejdin Avcıl’ı unutmadık” diyerek, tüm kayıplar adına adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2024
  • 13:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri / İnsanları 1003. hafta eyleminde “Vejdin Avcıl’ı unutmadık” diyerek, tüm kayıplar adına adalet istedi. Galatasaray Meydanı’nda bariyerler ardında yapılan eylemde basın metnini Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu.

Yarının bayram olduğunu hatırlatan Eren, bayramda kayıp yakınlarının mezarsızlık acısına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bugün bir kez daha haykırıyoruz: Türkiye’de güvenlik güçlerinin vatandaşa yönelik işkence, öldürme, gözaltında kaybetme gibi uygulamaları söz konusu olduğunda idari ve yargı mekanizmaları etkin biçimde çalışmıyor.”

Eren devamında, Mardi Derik’te 12 Haziran 1994’te düzenlenen gözaltı terörünü hatırlatarak şunları söyledi:

“Operasyonda beş köylü gözaltına alındı. 25 gün içerisinde dört köylü serbest bırakıldı. 30 yaşındaki beş çocuk babası Vejdin Avcıl’ın ise gözaltına alındığı inkar edildi. Olayla ilgili Derik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen (1994/141 sayılı) soruşturmada, dosya (21/6/1994 tarihli) görevsizlik kararıyla Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Temmuz 1994’te Derik İlçe Jandarma Komutanı Musa Çitil tarafından düzenlenen belgeyi esas alarak içinde Avcıl’ın da olduğu ‘ölü ele geçirilen toplam dört şüpheli hakkında terör örgütüne üye olma suçlarından kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verdi. Evraklar daha sonra imha edildi.

Derik İlçe Jandarma Komutanı Musa Çitil tarafından düzenlenen belgede, Vejdin Avcıl’ın çatışmada ölü ele geçirildiği yazılıydı. Ancak Vecdil’in otopsi raporuna göre kafasından aldığı tek kurşun ile ölmesi bu iddiayı sarsıyordu. Ailesi, Vejdin Avcıl’ın  gözaltına alındığını ve  gözaltı sırasında operasyon bölgesine götürülerek ön safa sürülüp, bilerek ölümüne sebebiyet verildiğine inanıyordu.”

Olayın ardında ailenin bütün hukuki girişimlerinin sonuçsuz kaldığını anlatan Eren, Avcıl ve tüm kayıplar için bir kez daha talep etti. Açıklamanın ardından  Vejdin Avcıl’ın oğlu Yasin Avcıl’ın mektubu okundu. Eylem bariyerlerin ardına karanfiller atılarak bitirildi.