Cumartesi Anneleri Hasan Gülünay için adalet istedi

Cumartesi Anneleri / İnsanları 1008. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay için adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2024
  • 13:30

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri / İnsanları 1008. hafta eyleminde gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay için adalet istedi.

Galatasaray Meydan’ında polis bariyerlerinin önünde düzenlenen eylemde Gülünay hakkında şunlar söylendi:

“23 Mayıs 1992 tarihinde Artvin’de gözaltına alındıktan sonra işkence ile öldürülen Ali Ekber Atmaca'nın üzerinden İstanbul’da aynı mahallede yaşadığı Hasan Gülünay’ın kimliği çıktı.
Bu nedenle 32 yaşındaki 4 çocuk babası Hasan Gülünay, polis tarafından aranmaya başlandı. Eşine bir süredir polis tarafından takip edildiğini söyleyen Gülünay, 20 Temmuz 1992 günü Tarabya’daki evinden işyerine gitmek üzere çıktı ve bir daha geri dönemedi.
Hasan’ın işyerini telefonunu arayan bir kişi, Terörle Mücadele Şubesi’nden aradığını ve Hasan Gülünay’ın gözaltında olduğunu bildirdi.  Ancak, savcılık ve İstanbul Emniyeti’ne başvuran ailesine, Hasan’ın gözaltında olmadığı ve arandığı söylendi.
Bu durum üzerine aile, memleketlileri olan ve o dönem İstanbul Emniyetin’de üst düzey yetkili olan Hüseyin Kocadağ’la görüştü. Kocadağ, aileye ‘Hasan Gülünay sağ, içeride işkence yaraları iyileştikten sonra gözaltına alındığını açıklayacaklar’ dedi. Aile bu bilgiyi kamuoyuna duyurdu.
Hasan’la aynı tarihlerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorguda olan bir tanık ( E.Ç.),  ağır işkence görmüş bir kişinin yanlışlıkla kendi bulunduğu hücreye atıldığını  ve bu kişinin ‘Ben Hasan Gülünay, beni gözaltında kaybetmeye çalışıyorlar!’ dediğini, yanlışlık fark edilince de apar topar  hücreden götürüldüğünü açıkladı. Bu iki açıklamanın ardından hem ailenin hem de tanıklık yapan kişinin evleri polis tarafından basıldı ve konuşmamaları için tehdit edildiler.”

Gülünay’ın gözaltında katledilmesine karşın bugüne dek adalet başvuruların karşılıksız kaldığı anlatılan açıklamada şunlar ifade edildi:

Bu yüzden siyasi ve adli makamları bir kez daha Gülünay dosyasında uluslarası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için etkili bir giderim yolu sunmaya çağırıyoruz.”

Eylem açıklamadan sonra bariyerlerin ardına karanfiller atılarak bitirildi.