İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri / İnsanları bariyerler önünde gerçekleştirdiği 1010. hafta eyleminde gözaltında katledilip, kaybedilen “Süleyman Cihan için adalet istiyoruz!” dedi.
Galatasaray Meydanı’nda polis bariyerleri önünde düzenlenen eylemde basın metnini Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu. Eren Süleyman Cihan’ın gözaltında kaybedilişi üzerine şunları söyledi:
“31 yaşındaki iki çocuk babası Süleyman Cihan öğretmendi. Aynı zamanda Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu’nda öğrenciydi.12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında arama kararı çıkartıldı. Süleyman Cihan’ın, Edirne'den İstanbul'a gelmek üzere 29 Temmuz 1981’de bindiği yolcu otobüsü, İstanbul'a yaklaştığı sırada sivil polisler tarafından durduruldu. Gözaltına alınan Süleyman Cihan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü 2. Şube’nin bulunduğu Sansaryan Han’a götürüldü. Cihan, ertesi gün Gayrettepe Siyasi Şube’ye nakledildi.
Emniyet müdürlüğü ve savcılığa başvuran aileye, oğullarının gözaltına alınmadığı söylendi. Ama aile ve avukatları ısrarlı arayışını sürdürdü. Cihan’ı şubede işkencede gören tanıklar, çıkarıldıkları mahkemelerde, mahkeme heyetine ısrarla ‘Süleyman Cihan’a ne oldu?’ sorusunu yöneltmeye devam etti. Bu ısrar karşısında Emniyet tarafından yapılan açıklamada, Cihan’ın çatışmada öldüğü iddia edildi. İddiayı destekleyecek hiçbir veri bulunamayınca, bu sefer de Cihan’ın gözaltına alındığı günün ertesi, yani 30 Temmuz’da yapılan yer gösterme esnasında, altıncı kattaki boş bir daireden kendisini atarak intihar ettiği öne sürüldü.
Oysa otopsi raporunda, Süleyman Cihan’ın altıncı kattan atılmadan önce öldürülmüş olduğuna dair önemli veriler yer alıyordu. Ayrıca, olayla ilgili hazırlanan rapor 30 Temmuz 1981 tarihliydi ama Süleyman Cihan’ı o tarihten sonra emniyette gören çok sayıda tanık vardı.”
Süleyman Cihan’ın işkence gördükten sonra öldürülmüş olduğunu belirten Eren “ölü bedeni yüksekten atılarak intihar süsü verilmiş ve kaybedilmek maksadıyla, Zindanarkası Mezarlığı’nın kimsesizler bölümünde, ‘kimliği meçhul kişi’ olarak gömülmüştü” dedi.
Aleni katliama rağmen “Bilinen failler cezasızlıkla korundu” diye belirten Eren Cihan ve tüm kayıplar için adalet arktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Ardından Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan abisi ve tüm kayıplar için adalet isteyen bir konuşma yaptı. Eylem, bariyerlerin ardına karanfiller atılarak bitirildi.