Abdulvahap Ateş’in akıbeti soruldu

Cumartesi Anneleri / İnsanları 1005. hafta eyleminde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendinden haber alınamayan Abdulvahap Ateş’in akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2024
  • 13:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri / İnsanları 1005. hafta eyleminde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendinden haber alınamayan Abdulvahap Ateş’in akıbetini sordu.

Galatasaray Meydan’ında bariyerler önünde düzenlen eylemde yapılan açıklamada “1005. haftamızda AYM kararlarını uygulamamakta direnen iktidarın, makul olmayan, orantısız ve baskıcı kararları sonucunda Galatasaray Meydanı yerine, polis bariyerlerinin önündeyiz” denildi.

Açıklamanın devamında Abdulvahap Ateş’in gözaltında kaybedilişi hakkında şunlar anlatıldı:

“14 Haziran 1994 sabahı askerler Mardin/Kızıltepe Kırkkuyu Köyü'ne baskın düzenledi. Köyde yaşayan Ateş ailesinin evi ablukaya alındı. Askerler evde bulunan Abdulvahap'ı yalınayak, bahçede bulunan ağabeyi Abdurrahim'in yanına getirdi. İki kardeşi şiddetli bir biçimde darp ederek köyün dışına götürdü. Burada yüzüstü yere yatırıp İşkence ile sorguladı. Askerler bir süre sonra ağır yaralı olan ağabeyi koma halinde yerde bırakıp Abdulvahap Ateş'i yanlarında götürdü.

Olaydan 3 gün sonra, Kızıltepe civarında bir çatışma olduğu ve iki örgüt mensubunun öldürüldüğü haberi duyuldu. Ancak jandarma eşliğinde öldürülen kişileri traktörle taşıyan Katarlı Köyü muhtarı ve defin işlemini yapan mezarlık görevlisi, öldürülen kişilerin üzerinde günlük giysiler bulunan sivil insanlar olduğunu belirtiyordu. Ailesi tüm çabalarına rağmen Abdulvahap’ın bu kişilerden biri olup olmadığını öğrenemedi. 24 yaşındaki köy bekçisi Abdulvahap Ateş'ten bir daha haber alınamadı.”

Ateş ailesinin adalet için bütün başvurularının sonuçsuz kaldığı vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kaç yıl geçerse geçsin Abdulvahap Ateş için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten; devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Eylem bariyerlerin ardına karanfiller atılarak bitirildi.