“Bizi değil sevdiklerimizi kaybedenleri yargılayın”

Cumartesi Anneleri 851. hafta eyleminde geçtiğimiz pazartesi 2. duruşması görülen davayı işaret ederek “Bizi değil, sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri, bu kaybetme iklimini yaratanları yargılayın!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Temmuz 2021
  • 13:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri 851. hafta eyleminde “Bizi değil, sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri, bu kaybetme iklimini yaratanları yargılayın!” dedi.

Saat 12.00’de paylaşılan videoda Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın sunumuyla ilk olarak dava avukatlarından Metin İriz söz alarak dava sürecini anlattı. Ardından Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren konuştu. Basın metnini ise Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

Dava açma yönünden ilk saldırı

Tosun ilk olarak şunları ifade etti:

“Bu mücadeleyi yürütürken devletin ağır baskısı, engelleri ve şiddeti ile karşı karşıya kaldığımız zamanlar oldu. Yalnız biz değil, yeri geldi ellerimizdeki karanfillerimiz bile suç unsuru sayılarak gözaltına alındı. Ancak 18 Kasım 2020 tarihine kadar hakkımızda bir dava açılmadı.”

“Sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfillerimizi sanık kürsüsüne bıraktık”

Duruşma boyunca davaya atanan yeni hakimin, sanıklara 700. hafta eyleminde saldırıyı ve sonrasında açılan davayı anlatan Tosun devamında şunları söyledi:

“İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması 25 Mart 2021 tarihinde görüldü. 12 Temmuz 2021 tarihinde görülen ikinci duruşmada sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfillerimizi sanık kürsüsüne bıraktık.

Duruşma boyunca davaya atanan yeni hakimin, sanıklara ve savunma avukatlarına yönelik tutumu, yıllardır maruz kaldığımız hukuksuzluğun, biz yargılanırken de süreceği kaygımıza neden oldu. Hakimin yarattığı yargılama ortamı bizde kendisinin tarafsız ve objektif tutum içinde olamayacağı, peşinen bizi suçlu saydığı duygusunu yarattı. Bu nedenle avukatlarımız yargılamanın tarafsız yürütülebilmesi için gerekli başvuruları gerçekleştirdi.

“Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

Mahkemede de söyledik söylemeye devam edeceğiz: Kaç yıl geçerse geçsin; kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 152 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul