İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı, depremde zarar gördüğü ileri sürülerek kapatıldı. İzmir Tabip Odası, yaptığı yazılı açıklamayla bunun ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratacağına dikkat çekti.
Su analizi yapılamayacak
“İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının kapatılması ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratacaktır” başlığıyla yapılan yazılı açıklama şu bilgi verilerek başladı:
“Çok sayıda kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapan ve akredite olan İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda artık içme, kullanma, kaynak ve doğal suların, kaplıca, havuz, deniz suyu ile hemodiyaliz çözeltilerinin dilüsyonunda kullanılan suların analizleri yapılamayacak.”
Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün kapatılmasının hatırlatıldığı açıklamada, aşı çalışmalarında ülkenin geri kaldığına işaret edilerek “Kendi aşı üretim tesisimizin kapısına kilit vurmanın sonucunda bugün çeşitli ülkelerin ve çok uluslu şirketlerin kapısında aşı satın alabilmek için sırada beklemekteyiz” denildi.
“Şimdi sıra İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda mı?”
“30 Ekim'de meydana gelen Ege Depreminde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuarının yeni bir binada veya yıllar önce yapılan kendi gerçek binasında hizmet vermesi beklenirken, binanın depremde hasar gördüğü gerekçesiyle kapatıldı. Her biri kendi uzmanlık alanında uzun yılların birikim ve tecrübesine sahip elemanları da ilçe sağlık müdürlüklerine dağıtıldı.” bilgisi verilen açıklamada şu sorular soruldu:
“· Depremde binası hasar gören İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı halen boş bulunan İzmir Konak Doğumevi Binasına veya bugün İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından kullanılan kendi gerçek binasına neden taşınmadı ve yılların getirdiği birikimi göz ardı edilerek kapatıldı?
· İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının tüm değerli cihazlarının İzmir’in Urla ilçesindeki bir depoya kaldırılacağı iddiası ne anlama gelmektedir? Yoksa binadaki deprem hasarı bahane edilerek laboratuvarın tamamen kapatılması mı amaçlanmaktadır?
· İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarının yapmakla sorumlu olduğu klinik kan analizleri için bir süredir özel şirketlerden hizmet alınırken, şimdi de deprem sonrası su numuneleri ve diğer klinik dışı numuneler Aydın ve Afyon Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilmeye başlanmıştır. Bu durum süreklilik kazanacak mıdır? Kazandığı takdirde İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın cihaz ve arşivi nereye taşınacaktır? Üstelik bu cihazların bir süre çalışmaması telafisi mümkün olmayan zararlara da yol açacaktır.”
Açıklamanın sonunda şu çözüm önerisi sunuldu:
"Çözüm; deprem sonucu mevcut İzmir Halk Sağlığı Laboratuvar binasının hasarlı raporu alması nedeniyle gerçek laboratuvar binası olan ve İzmir Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından idari hizmetlerin yürütüldüğü bina boşaltılmalı ve gerçek sahibi olan; İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarına tahsis edilmelidir."