İzmir Sağlık Platformu’nun bugün sağlıkta şiddeti protesto etmek için Dokuz Eylül Üniversitesi Hastahanesi’nde yapacağı basın açıklamasını polis yasakladı. Yasağa “sağlık kuruluşları önünde yapılacak eylem ve etkinlikler pandemi nedeni ile risk teşkil ediyor” gerekçesi öne sürüldü.
Dokuz Eylül Hastanesi önünde saat 12.30’da yapılacak açıklama Konak Kemeraltı girişinde yaptı. İzmir Sağlık Platformu adına yapılan açıklamada öncelikle ek ödemelere değinilerek “Aile hekimlerinin ek ödeme aldığı söyleniyor. Pandemi süresi boyunca bütün olumsuz koşullar altında çalışan meslektaşlarımıza ek ödeme yapılmamıştır. Vatandaşlarımıza yanlış bilgiler verilerek bizlerin prim aldığımız ve fazla para aldığımız düşünülerek de hasta ve hasta yakınları ile de karşı karşıya geliyoruz. Psikolojik şiddete maruz kalıyoruz” dendi.
Açıklamanın sağlıkta şiddete karşı yapıldığı belirtilerek “Sağlıkta şiddete sona ersin” talebiyle sağlık emekçilerinin verdiği mücadeleye rağmen, sağlıkta şiddetin pandemi günlerinde de devam ettiği belirtildi. İzmir’de yaşanan son sağlıkta şiddet örneği “29 Haziran günü Karabağlar 4 Nolu aile sağlık merkezinde iki hekim arkadaşımız maske takın uyarısında bulundukları için saldırıya uğradılar, demir sopalar ile dövülerek ağır yaralandılar” ifadeleriyle hatırlatıldı.
Sağlık çalışanlarının korona salgınında verdiği mücadeleye dikkat çekilen açıklamada, sağlıkta şiddete karşı pandemi sürecinde çıkan yasanın şiddete engel olmadığı belirtildi. “Gelinen aşamada sağlıkçılara uygulanan şiddet sağlık sisteminden bağımsız değildir” ifadeleri kullanılan açıklama şöyle devam etti:
“Sağlıkta şiddet için yasal düzenlemeler yapılsa da yasaların uygulanmasının da sağlanması gerekmektedir. Saldırganların tutuklu yargılanması gerekmektedir. Diğer bir yandan sağlık sistemindeki politikalardan, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli, sağlık kuruluşlarındaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir.”
“Sağlık emek ve meslek örgütlerinin önerilerine kulak vermeyen yöneticilere de sesleniyoruz. Yaşanan bu şiddet olayları motivasyonumuzu düşürüyor, bizim için hizmeti sürdürmek gittikçe güçleniyor. İzmir Sağlık Platformu olarak şiddet yaşanan birimlerde acil dışında hizmeti durdurmayı düşünüyoruz” diye devam eden açıklama alkış ve sloganlar ile bitirildi.
Eyleme sağlık ve sosyal hizmet emek ve meslek örgütlerinden İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacı Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği, İzmir Aile Sağlık Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma sendikası, Genel Sağlık-İş, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası katıldı.
Kızl Bayrak / İzmir