Bünyan Hapishanesi’nde 3 kadın tutsak karantinada

Kayseri Bünyan Kadın Hapishanesi’nde 3 kadın tutsak virüs belirtileri taşıdıkları için 22 Nisan’dan bu yana karantinada tutulmasına rağmen hala test yapılmadı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 13:16

Hapishanelerde salgına karşı önlem adına yapılan her şey bir hak gaspı olarak yaşama geçiyor. Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kalan Çölyak hastası Merve Aydoğan’a, 3 Nisan'dan bu yana koronavirüs (Covid-19) belirtilerine rağmen gerekli tedavi uygulanmıyor. Aydoğan, Nazlı Solgun ve Rojda Tokçu'yla beraber 22 Nisan'dan bu yana bir koğuşta karantinada tutuluyor. Önlem almak için öncelikle test yapılması gerekir. Test yapılmadan uygulanacak karantina, tecridi derinleştiren hak gaspından başka bir şey değildir.

Görme bozukluğu, boğaz ağrısı, halsizlik ve denge bozukluğu belirtileri taşıyan 3 tutsak, 22 Nisan'da ayrıca bir saldırı örneği olarak hapishane revirinde kelepçeli muayene dayatmasına maruz kaldıkları ve bu saldırıyı kabul etmedikleri için, tedavi olmadan karantina koğuşuna alındı. Koronavirüs testi de yapılmayan 3 tutsak o günden bu yana karantinada tutuluyor.

2 saat baygın bekletildi

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Merve Aydoğan, haftalık telefon görüşmesinde ablası Şükran Aydoğan'a yaşadıklarını paylaştı. Virüs belirtilerinin halen devam ettiğini aktaran Aydoğan, 22 Nisan'dan bu yana karantinada olduğunu söyledi. Aydoğan, hak ihlallerini şöyle anlattı: “Hala göremiyorum. Kusma ve baş dönmesi devam ediyor. Hiçbir şey yiyemiyorum. 28 Nisan akşamı karantina diye kaldığımız koğuşta kanla karışık bir kusma yaşadım. Banyoda yarı baygın halde düştüm ve her şeyi net hatırlamıyorum. Çok sancım vardı. Yanımda olan iki arkadaşım, revirle ilgilenen Ezgi adlı gardiyanı çağırmasına rağmen uzun zaman gelip, bakmadılar. Geldikleri zaman da Nilgün adlı gardiyan ile revirden sorumlu Ezgi adlı gardiyan benim çok kötü olduğumu görünce nabzımı ölçtüler.

“Test yapılmayacak” talimatı

“Nabzım çok düşük olduğu için hemen tekerlekli sandalyeye oturtup ambulansla cezaevi içinde bulunan hastaneye götürdüler. Bir haftadır aralıksız kustuğumu dile getirdim. Hatırladığım kadarıyla ilaç verip, serum vurdular. Akabinde bana hiçbir şey söylemeden tekrardan karantina koğuşuma götürdüler. Adalet Bakanlığı talimatı olduğu gerekçesiyle test dahi yapılmıyor. Ölüme terk edildik.”

Doktor talep ettiği için hakkında soruşturma başlatıldığını da aktaran Aydoğan, gardiyanların kendilerine yönelik faşizan tutumları olduğunu belirterek, “Burada başıma gelecek herhangi bir şeyden başta müdür olmak üzere buradaki gardiyanlarda birince derece sorumludur. Bizleri tutanakla tehdit ediyorlar” dedi. 

Yazdıkları dilekçe ve mektuplara çeşitli gerekçelerle el konulduğunu söyleyen Aydoğan, dışarıyla irtibatlarının kesilmeye çalışıldığını ifade etti.