“Hapishanelerde hastaneye sevkler durduruldu”

Hapishanelerin durumu üzerine açıklama yapan kurumlar salgına karşı önlemlerin alınmadığını ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Nisan 2020
  • 11:31

Adalet Bakanı hapishanelerde koronavirüs salgını üzerine önlem alındığı söylese de mahpuslara yönelik saldırılar artıyor. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), MED Tutuklu Ve Hükümlü Aileleri Hukuki Ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (Med Tuhad-Fed) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) hapishanelerin durumu üzerine ortak açıklama yaptı.

Açıklamada sosyal mesafe kuralının uygulanma koşulu olmayan hapishanelerde şizofreni hastası, kalp hastası, felçli, “hapiste kalamaz” raporlu olanlar ve 65 yaş ve üstü mahpusların hâlâ hapishanelerde tutulduğu belirtildi.

Alındığı söylenen önlemlerin yetersiz olduğu vurgulanan açıklamada “cezaevlerinde yemek öğünlerinin azaltıldığı, bazı cezaevlerinde 10 kişiye 4 kişilik yemeğin verildiği” belirtildi. Açıklamada önlem adı altında bir mahpusa 10 günde bir maske verildiği, yıkayarak tekrar kullanması tavsiyesinde bulunulduğu aktarıldı.

Açıklamada hapishanelerdeki şu sorunlar ifade edildi:

*12 hapishanede temizlik ürünleri yeterince verilmiyor, bazılarında parayla kantinde alınıyor. Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ise sabun ya da temizlik ürünleri para verilmesine rağmen sınırlı satılıyor.

*Salgın bahanesiyle spor, sohbet gibi tüm ortak etkinlikler kısıtlandı. Bazı hapishanelerde havalandırmaya izin verilmeyerek salgının önlem değil saldırı konusu haline getirildiği görüldü.

*Bandırma 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nin haftada 2 maske veriliyor, Elbistan E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kişi başı bir eldiven ve üç maske dağıtıldı. Menemen T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ise maske ve dezenfektan verilirken, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ise bir kişiye 10 günde bir 1 tane maske düşüyor.

*Hapishane İdareleri ‘maskelerin kullanılıp yıkanıp tekrar kullanılmasını’ telkin ediyor. Pek çok hapishanede ise maske ve eldiven dağıtılmadığı gibi kantinde de satılmıyor.

*Koğuşların kalabalık lığı, temiz (içme) suyunu sadece kantinden alınabilmesi, revir ve hastane sevklerine kısıtlama getirilmesi ve yemek problemi ise ayrımsız tüm hapishanelerde yaşanıyor. Aynı zamanda hücre ve koğuşların durumu da sağlıklı yaşam sürdürmeye elverişli değil.

*Mahpusların revire çıkma, muayene olma, hastaneye götürülme gibi konularda salgın sonrası ciddi sıkıntılar var; çoğu hapishanede hastane sevkleri durduruldu.

*Tüm hapishanelerde yemek öğünleri azaltıldı.