BES: “Parasız eğitim, parasız sağlık”

Büro Emekçileri Sendikası, düzenlediği basın toplantısı ile “KYK ve GSS borçları silinsin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ocak 2021
  • 14:51

Büro Emekçileri Sendikası (BES) “KYK ve GSS Borçları Silinsin, Parasız eğitim / Parasız sağlık” talebiyle BES Genel Merkezi’nde (Ankara), Antalya ve Adana’da basın toplantısı düzenledi.

BES Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu’nun okuduğu basın metninde pandemi sürecinin etkisiyle birlikte Türkiye’de ekonomik sorunların sağlık sorunlarının da önüne geçtiğini ifade ederek şunlar belirtildi:

On milyonun üzerinde işsize, açlık sınırı rakamlarının altında çalıştırılan milyonlarca asgari ücretli de eklenince işsizlik ve açlık ülkemizin birinci sorunu haline geldi. İktidar tarafından bakıldığında ise “işsizlik yok iş beğenmeyenler var” söylemi ile yapısal bir sorun geçiştirilmeye çalışılırken açıklanan işsizlik oranlarında bir yandan istihdam oranı azalırken bir yandan da işsizlik oranının düşürüldüğü verilerle aklımızla alay edilmeye devam ediliyor.

Dört üniversite mezunu gençten üçünün işsiz olduğu gerçeğini hatırlatan Bedircioğlu, KYK borcu bulunan gençlerin sayısının 5 milyonu bulduğunu ve 300 bini hakkında icra işlemleri başlamış olduğunu belirtti.

Bedircioğlu “Kredi ve Yurtlar Kurumu 1961 yılında sosyal amaçlı bir kurum olarak oluşturulurken, zamanla öğrencilere kredi veren ve ödenemeyen kredilerle ilgilide adeta bir banka gibi faiz işleten takip ve icra mekanizmasını kullanan bir kuruma dönüşmüştür. Sonuçta öğrenciler aldıkları kredileri eğitim masrafları (barınma, beslenme, ulaşım, kitap vb) için kullandıkları ortadadır. Eğitimin parasız olduğu ile övünen siyasi iktidarın öğrencilere eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak için verdiği krediyi daha sonra tahsile gitmesi başlı başına bir çelişkidir. Öğrencilerin kredi borçları silinmeli öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Eğitim kurumlarında yurt ve yemekhaneler ücretsiz hale getirilmelidir” dedi.

Kredi borçlusu olan gençlerin çoğunlukla dar gelirli aileler olduğunu vurgulayan Bedircioğlu “Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü toplumu, gençleri önceleyen bir kuruluş olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olarak görev yapan diploması bile tartışmalı olan ve Banka Yönetim Kurulu Üyeliği dâhil birçok yerden maaş olan Hamza Yerlikaya gibi yöneticilerin gençlerimizin bu sorununu çözmesi beklenemez. Yıllardır ifade ettiğimiz gibi liyakat ilkesi tam da bu nedenle büyük önem taşımaktadır” dedi.

Gençlerin işsizlik ve KYK borcu dışında GSS kuşatması altında olduğunun altını çizen Berdicioğlu, “Bir yurttaş, sağlık kurumuna adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete vs. adı altında ek olarak cepten Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) katılım payı, özel sağlık kurumlarına ve vakıf üniversite hastanelerine ayrıca ilave ücret ödemek zorunda kalıyor. İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir” diye konuştu.

Tedavi paralı

GSS ve Bağ-Kur borcu olanların teşhisinin parasız, tedavinin paralı olduğunu aktaran Berdicioğlu, şunları söyledi:

Pandemi döneminde en temel ihtiyaç olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak GSS borcu olanlar için 2021 yılı sonuna kadar uzatılmakla birlikte GSS ve Bağ-Kur borcu olanlar eczanelerden ilaç alamayacak. Bu durumda sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz.”