461. F Oturması: “Ahmet Sılık Serbest Bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 461. F Oturması’nda hasta tutsak Ahmet Sılık'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ocak 2021
  • 13:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 461. F Oturması’nda hasta tutsak Ahmet Sılık'ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30'da paylaşılan videoda basın metnini komisyon üyesi Meral Nergiz Şahin okudu. Tecride karşı açlık grevine de değinen Şahin, mahpusların sağlık, yaşam haklarının devletin güvencesinde yazılı olduğu halde bunu yerine getirmeyen yetkilileri sorumluluğuna davet ederek Ahmet Sılık için şunları söyledi:

"77 yaşındaki Ahmet Sılık, geçirdiği felç nedeniyle engelli durumda olmasına rağmen tutuklanmış, tutuklanarak konulduğu Siirt Hapishanesinde tekrar felç geçirmesi sonucunda ise sağ tarafı tutmaz ve konuşamaz hale gelmiştir. Ayrıca yüksek tansiyon, Alzheimer ve prostat hastası olan ve beynine giden 3 damarı tıkalı olmasına rağmen yaşı nedeniyle ameliyat edilemeyen Ahmet Sılık halen hapishanede tutulmaktadır. 

Yürüyemeyen ve ancak tekerlekli sandalye ile hareket edebilen, Ahmet Sılık , hastalıklarına bağlı olarak  aşırı unutkanlık  yaşamakta, bu durum içinde yaşadığı gerçeklikle ve  çevresi ile uyumunu  bozmakta ve aşırı derecede asabiyetine neden olmaktadır."

Ciddi sağlık sorunları bulunmasına rağmen pandemi gerekçesi ile hastane sevkleri yapılmayan Ahmet Sılık’ın, sağlık ve tedaviye erişim hakkı ihlal edildiğini belirten Şahin "Avukatı tarafından yapılan infaz ertelemesi başvurusuna Adli Tıp Kurumu 'Cezaevinde Kalamaz' raporu vermiş ancak savcılığa bağlı kolluk tarafından hazırlanan raporda 'Ahmet Sılık, toplum sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır' denilerek infazının ertelenmesine engel olunmuştur" dedi.

Şahin metnin devamında Ahmet Sılık ve tüm ağır hasta, yaşlı, engelli mahpusların pandemi sürecinde infaz ertelemesi dahil, hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul