YSK kararına 49 barodan ortak tepki

49 baronun imzasıyla yapılan açıklamada, İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin hukuksuz olduğuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2019
  • 12:19

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptal edilmesi kararının ardından barolar ortak açıklama yayınlayarak karara tepki gösterdi.

49 baronun imzasıyla yapılan açıklamada, iptal kararına gerekçe olarak gösterilen “usule aykırı seçim kurulu oluşturulması” iddiasına değinildi. YSK’nın sandık kurulu oluşumuyla ilgili genelgesine atıfta bulunulan açıklamada, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde aynı yöndeki itirazın YSK tarafından reddedildiği hatırlatıldı. “Bir başka seçimin bu gerekçe ile iptalini hukuki ve vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Bu kararla; ülkemizin uzun ve sıkıntılı demokrasi tarihinde edinilen tecrübeler, yasal düzenlemeler ve seçim kurullarının uygulamaları ile oluşan yerleşik içtihatlar, teamüller ve ilke kararları yok sayılmıştır. Halbuki bunların tamamı seçimlerin sağlıklı işlemesi, millet/seçmen iradesinin şaibesiz bir şekilde sandığa yansıması içindir. Ancak YSK kararı ile tüm bu birikim bir yana atılınca, artık seçmenin seçim sonuçlarına ilişkin kuşku ve endişeleri artacağı gibi sandık kurulu başkan ve üyeleri de potansiyel suçlu gibi görülecektir.”

Bu kararın tarihte “kara bir leke” olarak yer alacağı ifade edilen açıklamada, baroların bu açıklamayla, hukuksuzluğa karşı demokrasiye sahip çıkmayı amaçladığı ifade edildi. Sürecin, “İstanbul ve ülke genelinde sağduyuyla ve demokratik kurallara uygun bir şekilde sonuçlanması” dileğiyle açıklama noktalandı. Açıklamayı imzalayan barolar şu şekilde:

Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Aksaray Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Batman Barosu, Bilecik Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Eskişehir Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Hatay Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kastamonu Barosu, Kırklareli Barosu, Kocaeli Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Osmaniye Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sinop Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Yalova Barosu, Van Barosu, Zonguldak Barosu