Bakırköy Hapishanesi’nde görüş yasağı

İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki kadın tutsaklara ve ailelerine, görüş gününde cezaevinde yaşanan hak ihlallerini protesto ettikleri bahanesiyle 3 ay görüş yasağı getirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2022
  • 15:30

AKP-MHP iktidarı tutsaklara sistematik işkence uygulamaya ve tecridi derinleştirmeye devam ediyor. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki siyasi kadın tutsaklar, cezaevinde tacize varan üst arama, aileleriyle açık ve kapalı görüş yasağı, telefon görüşme yasağı, koğuşlara baskınlar, mektuplara el konulması, fiziki müdahale, psikolojik baskı, kitap, dergi ve gazete yasakları gibi sistematik işkencelere maruz kalıyor.

ANF’de yer alan habere göre Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki kadın tutsakların ailelerine, 26 Ekim 2022’deki görüş gününde cezaevinde yaşanan hak ihlallerini protesto ettikleri gerekçesiyle 3 ay boyunca görüş yasağı getirildi. Kadın tutsakların cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ailelerine ve avukatlarına bilgi verilmesi de ceza konusu oluyor.  Kadın tutsaklar dışarıya verdikleri bilgiler nedeniyle aylarca görüş yasağına da maruz kaldı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki kadın tutsakların aileleri, cezaevinde baskıların giderek arttığını söyledi. Cezaevindeki baskıların daha fazla artmaması için kendilerinin ve tutsakların isimlerinin yazılmamasını isteyen bir tutsak yakını yaşananları şu ifadelerle anlattı:

"Aileler, 26 Ekim günü görüşte tutsaklar üzerindeki baskıları protesto amacıyla slogan attı. O an ve o hafta görüşte bulunan bütün tutsaklara ve görüşte bulunan kişilere görüşme cezası verildi. Tutsaklar 3 ay boyunca kız kardeşleriyle görüştürülmüyorlar. Cezaevinde hak ihlalleri çok arttı. Çıplak arama, taciz, koğuşlara devamlı baskınlar, sağlık haklarından mahrum bırakma, hep aynı ve kötü yemekler, sıcak ve temiz su sıkıntısı, görüş ve telefon yasakları, gazete, dergi, kitap vermeme gibi yasaklar uygulanıyor.

Yine cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin konuşmak ve gerekli yerlere bilgi vermek bile suç. Daha önce bu cezaevinde yaşanan hak ihlallerini dile getiren birçok arkadaş cezalar aldı. Arkadaşlara yeni cezalar verilmemesi için dışarıya bilgi verirken bile tutsakların ve ailelerin isimlerini veremiyoruz. Tutsak aileleri olarak, tutsaklara yönelik bu baskı ve hak ihlallerinin son bulması için herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz."