Aydın Çevre ve Kültür Platformu’ndan eylem

Aydın Çevre ve Kültür Platformu Menderes nehrinin kuruması ve kirlenmesine ilişkin Efeler’e bağlı Umurlu beldesi Armutlu köprüsü üzerinde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Haziran 2021
  • 21:15

Aydın Çevre ve Kültür Platformu Menderes nehrinin kuruması ve kirlenmesine ilişkin Efeler’e bağlı Umurlu beldesi Armutlu köprüsü üzerinde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Menderesin çığlığını duy”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Haydi Menderes’i koru” yazılı dövizler taşındı. Menderes nehrinin kurumasına ve kirlenmesine tepki gösterilen açıklama da kurumanın ve kirliliğin çevrede bulunan jeotermal ve termik santrallerden kaynaklı olduğunu söylendi. Kuraklığa ve kirliğine çözüm bulunması ve kurumayı daha kötüye götürecek Aydın-Denizli Otoyol Projesinin iptal edilmesi istenildi. Açıklamada konuşan AYÇEP Başkan Mehmet Vergili, Menderes nehrinin artık ölmek üzere olduğuna dikkat çekti ve şunları ifade etti:

“Yaşam alanlarımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız. Yetkililer kurumaya ve balık ölümlerine karşı duyarlı olmalı ve bir an önce bu soruna çözüm bulmalıdır”

Menderes nehrinin bulunduğu bölgede dört termik santral projesinin olduğunu söyleyen Vergili şunu vurguladı:

“Bu da yetmezmiş gibi şimdide Aydın-Denizli Otoyolu Projesi ile derelerin su kaynakları, tam alanları yok edilmek istiyor. Bir an önce bu otoyol projesinin durdurulup iptal edilmesi gereklidir.”

AYÇEP’ten Ömer Ali Emek şunları ifade etti:

“Menderes’i besleyen bütün can damarlarını yok ediyorsunuz. Burada bir otoban yapacaksınız ama bütün havzanın suyunu engelleyen bir yapı oluşturuyorsunuz. DSİ’nin 2010 planlarında buraya 142 adet artıma tesisi inşa edileceği söylendi. 2010’dan beri ne bir arıtma tesisi var ortada ne de Menderes nehrine yönelik bir çözüm var”

Son olarak söz alan köylü Mehmet Çiloğlu ise şunları belirtti:

“Şimdiye kadar Menderes’in bu şekilde kuruduğunu göremedim. 3-5 şirket kâr edecek diye bizim suyumuzu kurutuyorlar. Buna son verilsin.”