Dünya Çevre Günü eylemleri

5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle dört bir yanda eylem ve etkinlikler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2021
  • 17:23

5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle Ordu, Adana, Van ve Dersim’de eylem ve etkinlikler yapıldı.

Ordu

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) 5 Haziran Dünya Çevre günü vesilesiyle basın açıklaması yaptı. Eylemde basın metnini ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül okudu.

Gönül konuşmasında doğa katliamını Marmara Denizindeki salya üzerine örnekleyerek şu ifadelerle aktardı:

"Ülkemizde yok oluş katmerli biçimde devam ediyor. Bazı türler yok oluyor, dünyada ve ülkemizde 40 yıl önce denizlerdeki sucul türlerde yüzde 60'ı yok oldu. Yok oluş hızla devam ediyor. En son Marmara Denizi'nin deniz salyası ile kirlenmesi ile Marmara Denizi yok olmayla karşı karşıya. Aynı tehlike Karadeniz'de de yaşanabilir, hazırlıklı olmalıyız."

Gönül doğa ve çevre talanının önüne geçilmesi için şu talepleri sıraladı:

“*İlkokuldan başlayan ekoloji sorununu işleyen derslerde müfredata girmelidir.

*Çevre suçları anayasamızda yer almalıdır.

*Çevre davaları açan yurttaşlardan, sivil toplum örgütlerinden ücret alınmamalıdır.

*Çevreye zarar vereceği düşünülen projeler, yörede yaşayan yurttaşların onayı alınmadan yapılmamalı.

*Çevre sorunu yaratan kamu kurumuna açılan davalardan dolayı kamuyu zarara uğratan kamu görevlilerinden zararın bedeli karşılanmalı.

*Bütün işletmeler (kamu ve özel ) çevre sorunu yaratmaması için yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin denetim yapma hakkı olmalıdır.

*Çevre sorunu nedeniyle açılan davaların mahkeme kararları derhal uygulanmalıdır.”

Adana

Adana Ekoloji Platformu, Abidin Dino Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Eylemde "Doğa ve yaşam için mücadelemizden vazgeçmiyoruz" ve "Doğanın ve emeğin sömürüsüne son” yazılı pankartlar açıldı.

Basın metnini okuyan Cemil Özen, AKP iktidarının sermaye ve rant odaklı politikalarına değinerek şunları söyledi:

"Bütün derelerin kurutulması, bütün vadilerin yok edilmesi, insanların ve tüm canlıların bağımlı olduğu su kaynaklarının şirketlere satılması dur durak tanımıyor. Kaz Dağları'nda, İkizdere'de, Van'da madencilik şirketlerinin tahribatı devam ediyor, Kanal İstanbul gibi akıl ve bilim dışı projeler inatla uygulanmak isteniyor.

Adana'nın son aylarda Avrupa'dan getirilen plastik çöplerin ortalığa saçılmasını vurgulayan Özen Tufanbeyli, Saimbeyli ve Feke İlçelerinden geçen Göksu Irmağı Çatalan Barajı'na arıtılmadan döküldüğünü belirterek doğayla birlikte insan sağlığının tehlikeye düşürüldüğünü altını çizerek bu politikadan vazgeçilmesini istedi.

Van

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) ile Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Erciş’in Örene Mahallesi’nde bulunan Zilan Çayı üzerinde yapacağı incelemeye jandarma, tarafından engellendi.

Engelleme üzerine heyet, inceleme yapamadan bölgeden ayrıldı.

Dersim

Dersim’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Pülümür ve Munzur Vadisi’nde temizlik kampanyayı gerçekleştirildi. Kampanyaya Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı.

Dersim Belediye binası önünde toplanan halk, buradan araçlarla temizlik yapılacak vadilere gitti. Yaklaşık dört saat süren temizlik çalışması sonra Maçoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu bir farkındalık yaratma projesidir. Çevre derneklerimiz, vatandaşlarımız ve belediye çalışanlarımız ile birlikte hem Munzur Vadisi Milli Parkı’nda hem de Pülümür vadisinde çöp topladık. Binlerce şişe topladık, tonlarca plastik atıklar vardı burada. Gezdiğimiz her alanda çöpler vardı. Bu doğa hepimizin, sadece burada yaşayanların değil gezip görmek isteyenlerindir, yaban hayatınındır. İnsan dışında hiçbir canlı kirletmiyor doğayı. Temizlemek kurtuluş değildir, kirletmemek kurtuluştur.”