Avrupa’da korona vakalarında artış sürüyor

DSÖ’nün koronavirüs salgınına ilişkin haftalık raporuna göre Avrupa kıtasında vaka artışı sürüyor. Bunun yanı sıra başı çeken ülkeler ise İngiltere, Rusya ve Türkiye.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ekim 2021
  • 21:00

Koronavirüs salgının dünya genelinde etkisi sürerken, haftalık vakalarda artış Avrupa’da sürüyor. Vaka artışında başta gelen ülkeler ise İngiltere, Rusya ve Türkiye.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta Avrupa’da koronavirüs (Covid-19) vakalarının yüzde 7’lik bir artış kaydettiğini bildirdi.

Pandemi hakkındaki haftalık değerledirmesinde DSÖ, Avrupa’da geçen hafta yaklaşık 2,7 milyon yeni Kovid-19 vakası ve 46 binden fazla can kaybı olduğunu söyledi. Vakalarda İngiltere, Rusya ve Türkiye önde yer alıyor.

Vakalardaki en büyük düşüş ise vakaların sırasıyla yaklaşık yüzde 18 ve yüzde 16 oranında düştüğü Afrika ve Batı Pasifik’te görüldü. Kıtadaki aşı eksikliğine rağmen Afrika’daki can kayıpları 4’te 1 oranda azaldı.

DSÖ, önceki hafta Amerika ve Ortadoğu dahil diğer bölgelerde de vaka ve can kayıplarında azalma gözlemlendiğini belirtti.

Ancak Avrupa’da Kovid-19 vakaları art arda üçüncü hafta artarak, yaklaşık 1,3 milyon vaka tespit edildi. DSÖ, bölgedeki ülkelerin yarısından fazlasında vakalarda artış yaşandığı bilgisini verdi.

Geçen hafta Rusya, Kovid-19 vakalarında üst üste rekor kırarken İngiltere’deki vaka sayısı da Temmuz ortasından bu yana görülmeyen seviyelere geldi.

Rusya: Başkent Moskova’da 10 gün “izin”

Sputnik’te yer alan habere göre, Rusya’da günlük vaka ve can kaybı sayısında rekorlar kırılmaya devam ederken, başkent Moskova’nın Belediye Başkanı, 28 Ekim-7 Kasım tarihleri arasındaki dönemin izin günü olarak sayılacağını duyurdu. Kararın devlet başkanı Vladimir Putin tarafından verildiğini söyleyen belediye başkanı, bu dönemde yalnızca gıda marketleri ve eczanelerin faaliyet göstereceğini, diğer yerlerin kapalı olacağını belirtti.

Açıklamada, “Gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan marketler ve eczaneler dışında kalan, ticaret, hizmet, toplu yeme içme, spot, kültür, rekreasyon, eğlence, sinema ve başka sektörlerde faaliyet gösteren işletme ve kuruluşların çalışmaları askıya alınacak” dendi.

Kısıtlamaların bir kısmı 8 Kasım’dan sonra da kalacak. Sosyal etkinliklere dair pek çok kısıtlamanın yanı sıra, aşı, koronavirüs geçirmiş olma ya da test şartıyla katılım sağlanabilecek. Okullar izin günlerinde kapalı kalırken, üniversitelerde ve mesleki eğitimde çevrimiçi eğitim devam edecek.