Önleyici tedbir almayan MEB’den korona “rehberi”!

MEB’in “Okullarda Covid-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar” rehberi, Öğrencilerin ya da öğretmenlerin koronavirüse yakalanmaması için önleyici tedbirleri almayan iktidarın salgının okullarda yayılacağını kabul ettiğinin de dışa vurumu oldu.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Eylül 2021
  • 23:45

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, “Okullarda Covid-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar” rehberi gönderildi. Gönderilen rehberde, şema çizimleri ile başlıklar altında öğrencinin veya öğretmenin pozitif vaka olması vb. olası durumlarda “yapılacaklar” anlatıldı.

AKP-MHP iktidarının bu “rehberi”, koronavirüsle mücadelede attığı göstermelik adımlarının bir yenisi oldu. Öğrencilerin ya da öğretmenlerin korona virüsünü kapmaması için gerekli önleyici tedbirleri almayan rejim, maske ve dezenfektan gibi sınırlı önlemlerin ardından koronavirüs durumunda yapılacaklara dair rehber hazırlamakla yetindi.

Pandemi sürecinde, gerekli tedbirlerin alınması koşuluyla okullarda eğitimin devam etmesi gerektiğini açıklayan Eğitim Sen, TTB gibi bilimsel, ilerici kurumlara kulak tıkayan AKP-MHP iktidarı bir buçuk yılda gerekli hiçbir önlemi almadı. Salgının adeta felakete dönüşmesini izleyenler, gelinen yerde vaka sayılarında tırmanışın olduğu bu günlerde okulları açma kararı aldı. Ancak yüz yüze eğitim verilirken salgının yayılmasını önlemek için ne gibi tedbirler alınacağına dair bir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz 3 Eylül günü gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısına Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar da katılmıştı. Okulların açılmasının hemen öncesinde gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası Mahmut Özer ve Erol Özvar’a yöneltilen soruların büyük kısmı yanıtsız kalmıştı. Birçok yerde başlayacak PCR zorunluluğu için test kapasitesinin durumu, yurtlarda kalacak olan öğrencilerin aşılı ve aşısız olarak nasıl ayrılacağı, genel olarak yurtlarda alınacak önlemlerin neler olacağı ve okullarda test kontrolünün kimler tarafından sağlanacağı gibi sorular cevapsız bırakılmıştı. Diğer yandan köy okullarında veya kentlerde bulunan çoğu okuldaki sınıf kapasiteleri de salgın açısından tehdit teşkil ediyor.

Salgına karşı mücadelede en önemli tedbirlerin başında hijyen gelirken, birçok okulda en basit tedbirlerin olmadığı koşullarda başlayan yüz yüze eğitim, vaka sayılarında daha fazla artışa neden olacaktır.

Bunun gibi en temel sorunlar dahi bir çözüme kavuşmamışken, MEB tarafından yüz yüze eğitimde olası vaka durumunda yapılacakların şemalarla anlatıldığı rehber, AKP-MHP rejiminin salgına karşı mücadeleyi yönetemediğinin yeni bir örneği oldu. Bu rehber, salgını önleyici tedbirleri almayan iktidarın salgının okullarda yayılacağını kabul ettiğinin de dışa vurumudur.