DSÖ: “Koronavirüs ölümleri çok daha fazla”

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) küresel coronavirüs salgınında şimdiye kadar açıklanandan çok daha fazla insanın hayatını kaybetmiş olabileceğini bildirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Mayıs 2021
  • 17:33

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Cenevre’de yapılan açıklamada pandemi döneminde Covid-19 kaynaklı ölüm sayısının, resmi olarak bildirilen 3 milyon 400 bin rakamından iki ila üç kat daha fazla olduğu bildirildi.

DSÖ, pandemi nedeniyle birçok bölgede sağlık sistemlerinin zarar gördüğünü veya sağlık hizmetlerinin kesintilere maruz kaldığını, bu durumun da gerçek rakamlarla resmi rakamlar arasında önemli ölçülerde farklılıklara yol açtığını açıkladı. Yapılan açıklamada pandemi döneminde sağlık sistemlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Covid-19 dışında başka ciddi hastalıkları olan birçok insanın tedavi edilemediği, bu nedenle de hayatını kaybettiği ifade edildi. 

Rakamlar gerçekleri yansıtmıyor

DSÖ ayrıca bu süreçte istatistiksel verilerin derlenmesinde de bazı zorluklar yaşandığına dikkat çekerek, bunun da sağlıklı veri akışının sağlanmasının önünde bir engel oluşturduğunu açıkladı. DSÖ'nün açıklamasında birçok yoksul ülkedeki doğum ve ölüm kayıtlarının tam olarak tutulamadığı, kesin ölüm nedenlerinin de kayıtlara geçirilemediğine işaret edildi. Örgütün 133 ülkede gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda Afrika'da tüm ölümlerin sadece yüzde 10'unun doğru olarak kaydedildiği belirlendi. Avrupa'da ise bu oranın yüzde 98 olarak saptandığı açıklandı.

Pazartesi günü Dünya Sağlık Zirvesi toplanacak

Koronavirüs salgını, önümüzdeki pazartesi günü düzenlenecek Dünya Sağlık Zirvesi'nin ana gündem maddesini oluşturuyor.  DSÖ üyesi 194 ülkeden temsilcinin video konferans yoluyla bir araya geleceği toplantıda küresel bir soruna dönüşen corona virüs salgını görüşülecek.

Latin Amerika ve Karayipler'de Covid-19'dan ölenlerin sayısı 1 milyonu geçti

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, Latin Amerika ve Karayipler'de virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 147 bin 283 artarak 31 milyon 837 bin 317'ye ulaştı.

Salgın nedeniyle ölenlerin sayısı ise son 24 saatte 3 bin 215 artışla 1 milyon bin 6 bin 603'e çıktı.

Latin Amerika ve Karayipler'deki ülkelerin sağlık sistemlerinin yetersiz olması nedeniyle ağır hasta sayısı hızla artıyor.