Demirtaş: Rehineliğim tescil edildi!

AİHM’in serbest bırakılmasına dair görüş bildirdiği Demirtaş, kararla siyasi rehine olarak tutulma durumunun hukuken de tescillendiğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Kasım 2018
  • 09:15

Dikta rejimin hukuk tanımazlığı her fırsatta gözler önüne serilmeye devam ediyor.

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu olan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tahliyesi yönünde görüş bildirdi. Erdoğan karara ilişkin “Bizi bağlamaz” dedi.

AİHM kararında Demirtaş’ın tutukluluğuyla “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içerisinde yargılanma ya da yargılanma süresince serbest bırakılma hakkı” ile “serbest seçim hakkı”nın ihlal edildiği ifade edildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmeden AİHM’in bu kararı Demirtaş’ın hukuki değil siyasi saiklerle tutuklandığını gözler önüne seriyor. Öte yandan AİHS’in 18. maddesinin ihlaline dönük Türkiye için verilmiş ilk karar niteliği taşıyor.

Kararın ardından AKP şeflerinin yaptığı açıklamalarda, AİHM kararına tepki gösterilirken sarf edilen sözler “Demirtaş siyasi nedenlerle tutukludur” gerçeğini daha da güçlendirdi. Adalet bakanı “Kararı bir görelim” derken Erdoğan “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz” dedi.

Demirtaş daha önce de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından “O bir terörist” denilerek hedef gösterilmişti.

Daha önce serbest seçim hakkı ihlal edildiği için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuran Demirtaş’a Adalet Bakanlığı tarafından verilen cevapta, “TRT’de konuşma yaptığı, avukatlarıyla mesajlar ilettiği ve HDP’lilerin gıyabında seçim çalışması yaptığı” gerekçesiyle seçim hakkının ihlal edilmediği savunulmuştu.

“Rehineliğim hukuken tescil edildi”

Demirtaş ise yaptığı açıklamada “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği bu kararla birlikte, siyasi rehine pozisyonum hukuken tescil edilmiş oldu” dedi.

“İlk günden beri söylediğimiz gibi, HDP'ye yapılan operasyon, tutuklanmamız ve yargılanmamız hukuki değil, siyasi gerekçelerle yapılıyordu. Yargılandığım davalar ve isnatlar tümden çökmüştür. AYM dahil, bizim hakkımızda bu süre zarfında yasa dışı karar veren bütün mahkemelerin çok ağır ihlaller yaptığı, AİHM kararıyla kesinleşmiştir” diyen Demirtaş “Maalesef ki, yürütmenin başı sıfatıyla açıklama yapan Cumhurbaşkanı halen ve bu mahkeme kararına rağmen hukuku, kanunu ve Anayasa'yı tanımayacağını ifade edebilmektedir” ifadelerini kullandı.