Açlık-sefalet ücreti açıklandı

Sermaye, devlet ve sendika bürokratları bir kez daha işçi sınıfı ve emekçilere adeta alay edercesine açlık sınırında bir yaşamı reva gördüklerini ilan etti. 2023 yılında asgari ücretin 8500 TL olacağı duyuruldu...

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Aralık 2022
  • 12:50

Sermaye, devlet ve Türk-İş bürokratlarından oluşan “Asgari Ücret Tespit Komisyonu”nun sergilediği mizansenin ardından 2023 yılında geçerli olacak olan asgari ücret açıklandı. Saray rejiminin şefi Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret bir kez daha açlık sınırında kaldı. Buna göre 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret 8 bin 500 TL oldu.

İşçi sınıfının masada olmadığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 3 toplantı gerçekleştirmiş, Türk-İş bürokratları daha toplantılar başlamadan açlık sınırının altında bir rakam dile getirmişti. Tepkiler üzerine “9 binden aşağıya imza atmayız” diyen bürokrat takımı, işçi sınıfına bir kez daha açlık ve sefalet ücretlerini reva gördüğünü itiraf etmiş oldu. Mizansenin son perdesi ise “uzlaşmazlık” görüntüsü yaratılarak Türk-İş’in masadan kalkması ile kapatılmıştı.

Asgari ücret artış oranının Erdoğan tarafından duyurulması ise söz konusu komisyonun biçimsel olduğunu, toplantılarınsa tiyatrodan öteye bir anlamının olmadığını gösterdi. Her kritik durumu seçim yatırımı olarak değerlendiren Erdoğan, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada demagojiler eşliğinde ekonomi güzellemesi yaptı.

***

Yapılan son açıklama ile sermaye, devlet ve sendika bürokratları bir kez daha işçi sınıfı ve emekçilere açıkça meydan okuyarak, açlık sınırında bir yaşamı reva gördüklerini ilan etmiş oldular. Bundan sonrası, ekonomik krizin tüm yükünü sırtlanmış bulunan ve ağır çalışma koşullarında yaşam savaşı veren işçi ve emekçilerde. İşçi sınıfı ve emekçiler ya sermaye, devlet ve sendika bürokrasisinin açlık, onursuzluk ve kölelik dayatmasına boyun eğecek ya da inisiyatifi ele alarak grevlerle, direnişlerle ve eylemlerle insanca bir yaşam için mücadeleyi büyütecekler…